Rudari održali proteste u Tuzli, pridružili im se brojni građani (Foto)

0
206
rudari protest gradjani podrska direkcija rudnici kreka tuzla
Rudari su zapalili 101 baklju u znak podsjećanja na Husinsku bunu (Foto: D. Zabuš)

Hiljade rudara je večeras ponovo na ulicama u bh. gradovima i traže svoja prava.

Nakon protesta ispred Vlade Federacije BiH, rudari su večeras na ulicama Tuzle, Kaknja, Zenice izašli da traže svoja prava. Proteste su započeli paljenjem baklji i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Himna kao poruka da su oni graditelji a ne rušitelji države, baklje u znak sjećanja na Husinsku bunu.

Rudarima su večeras ispred zgrade Direkcije Rudnika ‘Kreka’ u Tuzli pridružili se članovi njihovih porodica kao i brojni građani koji su im došli pružiti podršku u borbi za njihova prava.

“Mi smo se jučer stavili na raspologanje u socijalnom dijalogu, kreirali rješenje, usaglašavali ga sa Ministarstvom energije, rudarstva i industrije, ponuduli ga Elektroprivredi i podnije li ga Elektroprivredi i Elektroprivreda ga odbila. Smatramo da smo ponudiili jako kvalitetno rješenje koje na jedan način prihvatljiv za sve aktere socijalnog dijaloga, ispunjava zahtjeve Sindikata radnika rudnika Federacije BiH. Uradili smo to i radi javnsoti i građana, radi naših mnogobrojnih prrijatelja koji znaju da je strategija našeg djelovanja dijalog, da smo neumorni. Međutim ovaj put se dešava nešto jako čudno, imamo razloga biti svi zabrinuti u Federaciji BiiH zbog jednog ovakvog stanja, nije ovo slučajno. Puno toga smo mi juler i sinoć ponudili i bili spremni puno toga punoditi danas u toku dana međutim onaj kome treba naša takva ponuda neće da je prihvati.”, kazao je Sinan Husić.

Na ulicama zajedno sa rudarima su i njihove prodice te građanstvo.

“Nisu ispunili naše zahtjeve, mi smo se morali povući zbog zime, ali do daljnjeg nema slanja uglja prema termoelektrani, sve dok se naši zahtjevi ne ispune. Ako njima ne trebaju rudnici u FBiH, slobodno nek ih zatvore , a ono što imaju na deponiji uglja će potrošiti za 7 do 10 dana i onda nek lože drva, travu.“, kazao je jedan rudara.

(TL, Foto: D. Zabuš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here