Naredna odluka rudara je generalni štrajk rudara

Rudari rudnika u Federaciji BIH koji su u sastavu Koncerna EP BIH, jutros su održali jednosatni štrajk upozorenja. Na ovaj način željeli su podsjetiti nadležne na potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za oblast rudarstva u FBiH, a koji bi bio u primjeni od 1. januara, naredne godine. Tokom majskih pregovora dogovoreno je da se sadržaj novog Kolektivnog ugovora usaglasi do kraja septembra. Međutim, kako ističu iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBIH odgovora iz federalne Vlade, resornog ministarstva i Elektroprivrede BIH, za sada nema.

”Poruka koja je poslana iz rudnika u sastavu Koncerna je jasna precizna. Šest rudnika iz sastava Koncerna masovno je ušlo u realizaciju ove odluke u Rudniku mrkog uglja “Đurđevik”u Đurđeviku imamo djelovanje i rad dva sindikata, bilo je određene podijeljenosti, ali nam to generalno ne mijenja sliku koju smo kreiarali od jutros u ovih šest rudnika” rekao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBIH.

Iako nije u sastavu Koncerna štrajk je održan i u Rudnicima mrkog uglja Banovići, gdje takođe djeluju dva sindikata, te ni u ovom rudniku štrajk nije proveden u potpunosti.

“ U jednom momentu su pokušali da miniraju štrajk u jami Omazići, međutim rudari su shvatili da je to štrajk upozorenja za njihova prava, za njihovo socijalno ekonomsko stanje i onda su se priključili svi” kaže Zijad Lačić, predsjednik Samostalnog sidnikata rudara FBiH.

Kako je istakao Husić štrajka upozorenja više neće biti. Naredna odluka i jedina je generalni štrajk u rudnicima u sastavu Koncerna, ali koja će biti donesena na sjednicama organa i tijela Sindikata radnika rudnika FBiH, ukoliko ovaj proces ne bi bio pravovremeno okončan.

“Ako budemo primorani uradit ćemo i to, ali tad će u tom trenutku punu odgovornost morati preuzeti imenom i prezimenom osoba ili skup osoba, koji su doveli rudnike i radnike u rudnicima i građane u Federaciji BIH u takvu situaciju “ rekao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBIH.

Potpisivanje novog Kolektivnog ugovora podrazumijeva i povećanje plata radnika za 11 posto i naknade za topli obrok sa 14 na 16 KM. Trenutna prosječna plata u rudnicima je oko 1300 KM, osim u rudniku Gornji Vakuf- Uskoplje, gdje iznosi preko 1600 KM. Kako ističe Husić, nastojat će se raznim aktivnostima doći do što skorijeg potpisivanja ugovora, kako ne bi došlo do prekida u procesu proizvodnje uglja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *