Rudari “Kreke” idu u Zenicu da pruže podršku komoratima

U rudniku „Kreka“ Tuzla, jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja u znak podrške komoratima iz Zenice. Rudari ovog rudnika idu u Zenicu da pruže podršku kolegama, a kažu da iz ovog grada neće otići sve dok se ne riješi problem rudara koji nisu dobili plate i topli obrok za dva mjeseca.

Ne možemo raditi dva mjeseca za jednu platu, obezbijedite platu i onda vam neko, da li kanton, Vlada FBiH, Poreska uprava ili lokalne vlasti rade ovo što rade. Ja sam ponosan što predstavljam najčestitije ljude. Mi sutra putujemo u Zenicu ako se to ne riješi. Rudari RMU Zenica neće ostat sami“, kazao je u izjavi za RTV Slon Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika „Kreka“

Do blokade računa rudnika Zenica došlo je zbog potraživanja za zatezne kamate u iznosu većem od tri miliona KM na naknadu za komunalno-građevinsko zemljište, koja je 2018. godine ukinuta odlukom Ustavnog suda Federacije BiH i proglašena neustavnom. Zbog toga zenički rudari nisu dobili platu za januar ni topli obrok za februar. Bezuspješno su tražili sastanak sa gradonačelnikom Zenice, kako bi se pronašlo rješenje ovog problema.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *