Rudari: Ako ne bude reakcije Vlade FBiH, slijedi generalni štrajk, hoće da nas zaobiđu u dodjeli novčane pomoći

Jednosatni štrajk upozorenja rudara svih sedam rudnika koji djeluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine održan u ponedjeljak nije izazvao skoro nikakve reakcije i mi ćemo, po svemu sudeći, biti primorani povući nove korake u zaštiti naših prava, u prvom redu potpisivanju novog kolektivnog ugovora, poručuju iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH.

– Ništa konkretno se ne dešava nakon na štrajka upozorenja. Iz Elektroprivrede BiH i uprava rudnika nema reakcija, dok se federalni premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić međusobno ubjeđuju ko je nadležan – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata.

Podsjeća da od 2016. godine nijedan kolektivni ugovor nije bio dogovoren sa EPBiH.

– Oni su svaki put smatrali da su naši zahtjevi nerealni i neopravdani. Od 2016. do maja ove godine bila su tri ugovora i ona su usaglašena kada su se u proces uključili premijer i ministar.

Zato ćemo poslati akt Novaliću i Džindiću da se očituju jesu li spremni da iznađemo rješenje koje će spriječiti zakazivanje generalnog štrajka. Očekujemo da se očituju nakon izbora 2. oktobra – naglašava Husić.

Rudari su spremni i za negativan odgovor.

– Ako ne bude rješenja, neupitno je da će doći do odluke o stupanju u generalni štrajk. Ovo stanje ne može trajati unedogled, čekat ćemo do kraja oktobra, a onda ćemo postupiti u skladu sa zakonom, prenosi Faktor.

Istovremeno čekamo da nam se odgovori da li će rudari dobiti finansijsku pomoć zbog rasta inflacije, a u skladu s uredbom Vlade FBiH. Neka nam kažu može ili ne može. Čini nam se da je pronađen model da se zaobiđu rudari u situaciji kada energetska stabilnost BiH nikada nije bila važnija uz svakodnevne inflantorne udare – kaže on. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *