RS obustavlja donošenje odluka na nivou BiH do novog zakona o Ustavnom sudu

0
119

Okončan je sastanak zvaničnika RS-a, pojedinih institucija i predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u na kojem je razmatrana Odluka Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Na sastanku u Palati RS u Banjoj Luci bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji, a između ostalih, prisustvovali su mu i član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer RS-a Radovan Višković i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Nakon sastanka medijima se kratko obratila Cvijanović, koja je rekla da “već u kontinuitetu mnogo godina dobijamo odluke Ustavnog suda BiH koje su štetne po interese RS-a”.

– Veoma često izlaze iz okvira i nadležnosti samog Ustavnog suda i služe prekrajanju onoga što nam je dao Ustav BiH. Bilo je logično da sam željela da čujem mišljenje predstavnika političkih partija iz RS-a, predstavnika institucija u RS-u, ali i predstavnika institucija iz RS-a koji djeluju na nivou BiH – rekla je Cvijanović.

Na sastanku je, kako je navela, postignuta saglasnost oko toga šta dalje raditi na tom planu i jednoglasno su donesena dva zaključka, prenose Vijesti.ba.

– Učesnici sastanka saglasni su da predstavnici iz RS-a u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija. Drugi zaključak je da je neophodna hitna sjednica NSRS na kojoj će se raspravljati o svim odlukama Ustavnog suda BiH koje su duboko zadirale u identitet RS, ali isto tako i, sada vidimo, u određena teritorijalna, odnosno svojinska pitanja – dodala je Cvijanović.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here