RS: Kuća užasa u kojoj zlostavljaju djevojčice

0
638
zrtve nasilje sutnja traumaticna iskustva objasnjenja psihologinja
Svi koji dožive bilo koji oblik nasilja zapravo doživljavaju udar na vlastiti integritet (Foto: Ilustracija)

U Republici Srpskoj sve više se otkriva šokantnih slučajeva polnog nasilja nad djevojčicama u režiji bliskih rođaka, pa i očeva.

Psiholozi ističu da bi stručni kadrovi u školama morali posvetiti više pažnje prema djeci koja se „čudno ponašaju“, odnosno koja su povučena, demotivisana za rad i tužna.

– Trebaju nam programi za stručne službe, koje bi radile s nastavnicima, kako bi se na vrijeme otkrile ovakve stvari. Određenih programa u ovom pravcu i ima, ali se ne primjenjuju – upozorio je psiholog Aleksandar Milić, prenosi Srpska info.

Javnost u Republici Srpskoj u proteklim godinama svjedok je sve većeg broja slučajeva seksualnog zlostavljanja u kojima su žrtve djevojčice, a monstrumi su veoma bliski članovi porodica kojima se djeca povjeravaju na čuvanje ili se čak radi o očevima.

Stručnjaci upozoravaju i da u velikom broju slučajeva monstrumi imaju podršku drugih članova porodice, kako javnost ne bi saznala za sramotu koja se mjesecima i godinama dešava unutar zidova kuća strave i užasa.

Jedna od kuća strave i užasa bila je u Potkozarju kod Banjaluke, gdje je otac iskoristio dolazak u posjetu kćerke (14), koja inače boravi u hraniteljskoj porodici, i imao seksualni odnos s njom.

Slučaj je otkriven zahvaljujući hraniteljima i ekspertima iz Centra za socijalni rad i policije, koji su utvrdili osnovanu sumnju da je otac počinio teško krivično djelo i uhapsili osumnjičenog.

– Djevojčica je inače boravila kod hraniteljske porodice, a njen otac važio je za brižnu osobu. Svi su ostali u šoku nakon onoga što se dogodilo prilikom kontakta s roditeljima. Čak postoji i informacija da je majka znala za ono što se dogodilo, ali je ona to negirala – izjavio je izvor iz banjalučke policije.

Ono najcrnje u konkretnom slučaju potvrdio je ljekarski pregled, nakon čega je osumnjičeni otac uhapšen. U međuvremenu mu je određen jednomjesečni pritvor.

Drugi slučaj otkriven je na širem području Prijedora. Ujak monstrum punih pet godina seksualno je zlostavljao svoju sestričinu.

Tek kada je napunila 18 godina slučaj je dospio do policije, koja je uhapsila osumnjičenog. U međuvremenu, ujak monstrum V.Z. (36) osuđen je na 12 i po godina zatvora, i to zbog više krivičnih djela polnog nasilja počinjenih na nesrećnom djevojčicom.

Ono što je najtragičnije, majka je svoju kćerku u više navrata odgovarala da slučaj prijavi policiji.

Međutim, pored svega što joj se dogodilo, pored pritiska najbližih članova porodice, prijetnji ujaka monstruma, djevojčica je skupila snagu i ispričala policiji stravične detalje iz života i boravka u kući strave i užasa u selu nadomak Prijedora.

Tokom sudskog postupka utvrđeno je da je ujak monstrum kriv.

– Posebno otežavajuća okolnost na strani ujaka bilo je što mu je djevojčica bila povjerena na čuvanje, a što je on iskoristio na najbrutalniji mogući način – dodao je izvor Srpskainfo.
Predatori i žrtve

Psiholozi upozoravaju da su pedofili jako manipulativne osobe i da djeca, posebno ona koja su žrtve seksualnih predatora u najranijoj dobi, ne znaju kroz šta prolaze.

– Takvi ljudi osjećaju da imaju prostor, što zbog slabih zakona i bez obzira što im prijeti hapšenje i dalja procedura, njih jednostavno to nije briga. Radi se o izrazito manipulativnim osobama, koja djeci objašnjavaju kako je to što rade potrebno, te da sve treba ostati u okviru diskrecije. Dijete, s druge strane, nije svjesno šta se događa – objasnio je psiholog Aleksandar Milić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here