Rožnjaković: Za energetsku efikasnost javnih objekata uložili smo više od dva miliona KM

U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite životne okolice danas je održava konferencija za novinare na kojoj su, među ostalim,  sumirani rezultati ovog ministarstv a u 2020. godini.

-Uložili smo više od dva miliona KM za energijsku efikasnost javnih objekata, čime smo, najvećim dijelom u školama našeg kantona, zamijenili stolariju, ugradili termoizolacionu fasadu i zamijenili kotlove na ugalj kotlovima na pelet. Efekat ovoga je da će učenici i nastavnici imati bolje i uslovnije prostorije za rad i boravak – rekao je ministar Elvir Rožnjaković.

Rekao je da je Ministarstvo osiguralo dodatnih milion KM za smanjenje zagađenosti zraka, što je nastavak projekta smanjenja zagađenosti zraka u Tuzlanskom kantonu.

– Ovim  sredstvima ćemo subvencionirati mala i srednja preduzeća sa 600 hiljada KM i fizička lica sa 400 hiljada KM za mjere smanjenja zagađenosti zraka. Pored ovoga subvencionirali smo nabavku kotlova na pelet fizičkim lica, čime smo sa 500 hiljada KM u 320 domaćinstava ugasili individualna ložišta na ugalj – kazao je ministar Rožnjaković.

Ministar Rožnjaković danas je primio menadžera programa za ublažavanje klimatskih promjena Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) Sinišu Rodića i projekt menadžera Sinišu Ubiparipovića.

„Zahvaljujući saradnji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i UNDP osigurali smo novih miliona KM za Tuzlanski kanton. Radi se o Programu Kantonalni „zeleni plan“ – Dekarbornizacija industrijskog i stambenog sektora, kojim ćemo za 100 domaćinstava i 15 MSP i obrta sufinansirati mjere dekarbonizacije i energijske efikasnosti“, kazao je ministar Rožnjaković.

Bitna razlika u odnosu na dosadašnje programe jeste da će ovim programom biti obuhvaćeni i obrti, odnosno obrtnici, što do sada nije bio slučaj.

Javni poziv za realizaciju ovih sredstava trebao je biti objavljen do kraja godine, ali će zbog određenih procedura UNDP-a, taj termin biti prolongiran za početak naredne godine.

„Radi se o prvom projektu ovog tipa kojeg realiziramo u Bosni i Hercegovini, a koji bi trebao da bude model po kojem će se slični projekti realizirati i u drugim sredinama. Zbog kvalitetnije pripreme, potrebno nam je neko kraće vrijeme. Imajući u vidu da trenutno izlazimo iz ove građevinske sezone, smatramo da ćemo sve pripreme okončati do kraja zime, tako da javni poziv objavimo prije početka naredne građevinske sezone“, kazao je Rodić. (Press TK, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *