Rover Perseverance spustio se na krater na Marsu nazvan po mjestu u BiH

0
115
Foto: Screenshot

Samovozeći rover Perseverance (Upornost) američke svemirske agencije NASA nakon sedam mjeseci putovanja i 468 miliona pređenih kilometara večeras se spustio na krater na Marsu nazvan Jezero, prema maloj opštini na zapadu Bosne i Hercegovine.

Baš kao i istoimena opština, naučnici smatraju da se ovaj krater nekada nalazio na jezeru na Marsu.

Perseverance će na Marsu tražiti znakove života, lansirati mali helikopter i po prvi put u historiji, snimiti audio ove planete. Rover će imati i 23 kamere. Mali robot-helikopter pod nazivom “Ingenuity” (Genijalnost) kojeg će “Perseverance” nositi na Mars je prva letjelica ikada poslana na drugi svijet.

Ulazak, spuštanje kao i slijetanje, najrizičniji dio misije koji neki od inžinjera nazivaju “sedam minuta užasa”, a ovog puta je sve prošlo bez ikakavih problema.

– Perseverance je NASA-ina najambicioznija rover misija na Mars do sada, fokusirana naučno na pronalaženje da li je u prošlosti bilo ikakvog života na Marsu – rekao je Tomas Zarbuhen (Thomas Zurbuchen), administrator Uprave za naučne misije u sjedištu NASA u Washingtonu, stoji na stranici NASA-ine. (Vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here