Ronioci iz Lukavca na Balkan Cave Summitu u Mostaru

Protekle sedmice počeo je 12. po redu Balkan Cave Summit Mostar, u organizaciji Ronilačkog kluba Neretva, Interventne službe spašavanja Mostar i Reef Nova Gorica. Ovo je najveće okupljanje speleoronilaca u svijetu.

Ljepote kraških vrela na području Hercegovine, iz godine u godinu privlače sve veći broj speleoronilaca.

Zahvaljujući njihovoj ljubavi prema ovoj vrsti ronjenja, dobar dio kraških vrela je kartiran. Zbog same veličine ovih objekata i dužine podvodnih kanala koji napajaju izvorišta rijeka u Herecegovini, ipak nisu sva do kraja istražena. Razvoj ronilačke opreme, a posebno mašina zatvorenog kruga disanja (rebreather), daje roniocima veću autonomiju i mogućnost dužeg boravka pod vodom, i svake godine imamo nova saznanja o ovim tajanstvenim podzemnim rijekama.

Ove godine učešće će uzeti oko 100 speleoronilaca iz 13 zemalja. Već drugu godinu zaredom ronioci Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca učestvuju u ovim istraživanjima.

„Oprema koju mi posjedujemo je prvenstveno za rekreativno ronjenje i sama autonomija iste ne dozvoljava duži boravak pod vodom na većim dubinama. Iz tog razloga naši zaroni su ograničeni na dubine do 40 metara. Učešćem na jednom ovakvom skupu, imamo priliku sticati nova znanja i vještine ali i upoznavati se sa novitetima u razvoju opreme za tehničko ronjenje. Također, ovo je jedinstvena prilika da na jednom mjestu susretnemo ovoliki broj vrhunskih speleoronilaca iz čitavog svijeta.” rekao je Bilal Šarić predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

Osim istraživanja, organizuju se i predavanja na temu kartiranja podvodnih objekata i prezentacija istraživanja speleoloških objekata u Meksiku.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *