RGiGF se uključuje u proces otkrivanja osoba nestalih u ratu

RGiGF, između ostalog, raspolaže LIDAR tehnologijom i opremom za lasersko skeniranje površina, koja bi potencijalno mogla pomoći u traženju ljudskih posmrtnih ostataka u zemlji

0
64
RGiGF se uključuje u traženje nestalih tokom rata u BiH (Foto: Press TK)

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić, primili su danas u posjetu predstavnike Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Kako je rečeno, Institut je prepoznao kapacitete i kvalitetu Rudarsko-geološko–građevinskog fakulteta (RGiGF) Univerziteta u Tuzli, a što bi se u značajnoj mjeri moglo iskoristiti u procesu traganja za nestalim osobama i pronalasku grobnica sa posmrtnim ostacima osoba nestalih u Bosni i Hercegovini.

-Konvencionalne metode su skoro iscrpljene i aktualna situacija zahtijeva pronalazak novih metoda i tehnologija, te podizanje ovog procesa na viši nivo. To podrazumijeva korištenje savremenih informacionih tehnologija. U tom smislu, smatramo da bi nam pomoć eksperata sa Fakulteta i upotreba tehnologije kojom raspolažu pomogla u ostvarivanju našeg cilja –  kazao je danas član Kolegija Instituta za traženje nestalih lica, Nikola Perišić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i dekan RGiGF-a Kemal Gutić, te je pojasnio da Fakultet, između ostalog, raspolaže LIDAR tehnologijom i opremom za lasersko skeniranje površina, koja bi potencijalno mogla pomoći u traženju ljudskih posmrtnih ostataka u zemlji.

Realizacija ovog projekta i njegovo sistematsko proširenje može rezultirati da RGiGF, UNTZ i Tuzlanski kanton u cjelini budu pionir u ovoj oblasti u svjetskim okvirima, složili su se danas Perišić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Sarajevu Elmir Camić i šef Ureda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Zbigniew Wojdyla .

Premijer Hodžić se gostima zahvalio na angažmanu i posvećenosti traganju za nestalim osobama.

„To je jedan izuzetno human cilj i Vlada Tuzlanskog kantona cijeni angažman svih institucija i pojedinaca koji djeluju na njegovom ostvarivanju. U tom svjetlu, Vlada podržava angažman Fakulteta, stručnog osoblja i tehničko – tehnoloških sredstava, u okvirima ovog zadatka“, zaključio je danas premijer Hodžić. (Press TK)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here