Revolucija u Bundesligi: Transrodni nogometaši mogu birati mušku ili žensku konkurenciju

0
68
revolucija novo pravilo bundes liga transrodne osobe mogu birati da li ce igrati u zenskoj ili muskoj konkurenciji
Odluku je donio Nogometni savez Njemačke (Foto: Ilustracija)

Nogometni savez Njemačke (DFB) dozvolit će transrodnim sportistima da biraju u kojoj će se konkurenciji takmičiti, muškoj ili ženskoj.

Posljednjih sedmica u fokusu javnosti su problemi s transrodnim sportistima. Primjer Lije Thomas, američke plivačice koja ruši rekorde u ženskoj konkurenciji, a rođena je kao muško, privukao je mnogo pažnje.

Na kraju se Svjetska plivačka organizacija (FINA) odlučila na zabranu takmičenja transrodnim osobama u ženskoj konkurenciji.

No, Nogometni savez Njemačke donio je revolucionarnu odluku. Osobe koje su mijenjale spol mogu birati u kojoj će konkurenciji igrati, Bundesligi za žene ili muškarce.

DFB je jučer donio odluku da nogometaši neće biti vezani ličnim identifikacijskim podacima kao što su rodni listovi. Tako će nogometaši nastupati pod građanskim statusom “različito” ili “neodređeno” i moći će se takmičiti u kojoj god žele konkurenciji.

“To se također odnosi na transrodne igrače koji sada mogu promijeniti odluku u bilo kojem trenutku ili ostati u timu u kojem su igrali prije. Sve dok sportska aktivnost ne utječe na zdravlje osobe za vrijeme uzimanja lijekova, osoba može sudjelovati u nogometnoj igri”, navedeno je iz Nogometnog saveza Njemačke.

Pravila će stupiti na snagu već od starta nove sezone. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here