Retrovizor: Umjesto dokaza, optuženi tražili kaznu za novinara!

Pisali smo nekad, da osvježimo sjećanja (Foto: TL)

Pred vijećem Kantonalnog suda u Tuzli, kojim predsjedava sudija Miralem Dizdarević  juer je okonana glavna rasprava u povodu tužbe Mlina «Husinski rudar» iz Ljubača protiv Bosanske stranke, za krivično djelo klevete.  čelnici BOSS-a, Mirnes Ajanović i član GO, a u ovom predmetu pravni zastupnik stranke, Faruk Balijagić, u više navrata su u medijima iznosili tvrdnje o tome da je ljubački Mlin sa Kipra prošlog ljeta uvezao rusku pšenicu koja je radioaktivna.

Zbog toga što su u ovim neutemeljenim napadima Mlinu nanijeli veliku materijalnu i štetu poslovnom ugledu firme, dioničko društvo iz Ljubača traži obeštećenje od 134.000 maraka.

Predsjednik BOSS-a, Mirnes Ajanović i advokat Faruk Balijagić, ni jučer nisu podnijeli niti jedan dokaz o štetnosti 5.000 tona uvezene pšenice, a umjesto toga su osuli paljbu na Jutarnje novine i ovog novinara. Tražili su da pokaže ovlašćenje za praćenje sudjenja, pitali su da li je novinar u radnom odnosu sa Mlinom iz Ljubača, tražili su da se novčano kazni, a sve, kako su kazali, jer «Jutarnje novine vrše na sud nezakonit pritisak tekstovima o ovom slučaju» , a osim toga naš novinar «ne poštuje sud i stranke u sporu» (jer iznosi činjenice, a ne ono što bi željeli čelnici BOSS-a – op.a.).

Ajanović i Balijagać nisu propustili priliklu da napadnu i druge medije, posebno Federalnu TV koja je, navodno, preksinoć objavila prilog o sporu Mlina i BOSS-a, ali je, «zahvaljujući uticajnom HDZ-u, te toj stranci naklonjenoj urednici Mariji Topić Crnoji, ova TV dala priliku direktoru Mlina, Dragi Juriću, da u vezi sa radioaktivnom pšenicom i dalje obmanjuje javnost».

(Foto: Ilustracija, arhiva)

Zastupnica optužbe, advokatica Milka Tomić, kazala je da je Mlin dostavio sve od suda  tražene dokaze kojim potvrdjuje ispravnost uvezene pšenice, dok BOSS nije podnio niti jedan kojim dokazuje svoje tvrdnje, te smatra da su po srijedi teške klevete zbog kojih se i traži naknada za pričinjenu štetu.

Sudac Miralem Dizdarevićć je više puta upozoravao Ajanovića i Balijagića da novim «dokazima» ne otežu spor, da ga ne prekidaju u raspravi, te da vode računa kada za druge traže kaznu za nepoštivanje suda da i sami zbog toga mogu biti kažnjeni. Rekao je da će presudu u ovom predmetu donijeti za 30 dana. (M.Pt., Jutarnje novine, 26. marta 2003. godine)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *