RETROVIZOR: Nenin recept ili kako se kutarisati Jaske

2
934

Više sam izgubio predstavu o vremenu, koliko sam se dugo zabavio o sebi a siguran sam da velika većina građana Tuzle imaju te iste probleme. To što sam se zabavio o sebi, što rek'o Đuro „Nije do mene“, nego do njih. A ko su ONI. Znam da će sada većina čitalaca poskočiti i uz različite komentare spomenuti Jasku. Dali je baš samo i uvijek on kriv? Krivi su podosta ONI i o njima ćemo malo na kraju.

Ja mislim da koliko svakodnevno potrošimo energije diskutujući na razne naćine o Jaski, mogli bismo Tuzlu grijati.

Dragi moji, a što bi nekad rek'o Minimax “više drage moje”, da je samo on problem moglo bismo se slobodno zagrliti i zapjevati. Jasku smo kao personifikaciju „zla“ u Tuzli fokusirali samo zato jer smo ga birali očekujuči od njega da uz više poštovanja struke i mišljenja građana zajedno rješavamo problematiku grada. A on ništa nikoga ne pita. Radi šta hoće i kako hoće. Nikad da pomisli otkud da njegovi lični kriterijumi moraju biti pravilo za sve građane.
Građani su u pravu kada kažu da ih je izdao i da se ponaša kao da su svi blesavi. Tu su svi u pravu. Kako se ponaša, ponekad i sam pomislim da taj čovjek pojma nema šta radi i šta mu je opis radnog mjesta. On jednostano guli svoje komplekse o opštenarodnom trošku.

Ali opet se nameće pitanje: „A kad smo znali da nevalja što smo ga birali drugi put“? Ja ne znam da je Jasko ikoga gonio sa štapinom da glasa za njega. Ako vam je Jaske dosta evo vam iz nenine teke „SIHIRI & RECEPISI“ provjeren nenin recept kako da ga se riješite preko noći.

NENIN RECEPT (kako se kutarisati Jaske): Stisnite svi muda, a ko ima može i testise. Organizujte se i postavite po Tuzli one male hastalčiće a la nevladine organizacije. (đe hin samo nađu). Metnite na sto papir i nek se građani koji žele njegovu ostavku potpisuju. To nek traje tol’ko dana kol'ko treba. Kad se dovoljno napotpisuju, ode Jasko ko rukom odnešen. Huh, huh, huh nalet šejtane, nalet te bilo. Upozorenje! Prije postavljanja hastalčića tražite dozvolu za to, da vas murija ne bi nogirala. Ovo pročitajte brzo k'o na televiziji kad vas ono varaju za lijekove.

A kakvog bi to načelnika građani željeli? Evo vam prilike pa pišite i reagujte na moju kolumnu. Podsjetite na to i one oko vas, a i oni da šalju dalje. Možda iz tih vaših prijedloga profiliramo nešto što ćemo svi zajedno, udruženi, postaviti u buduće kao osnovni kriterijum prilikom izbora slijedećeg načelnika.

Za sada to nam ne može mnogo pomoći protiv Jaske. Valja ga trpiti do kraja mandata ili nam se posreći da nenin recept funkcionira ili pak da neko od plazigaća iz đerdana koji je on organizovao dođe tobe i prije vremena progovori o „pionirskoj“ organizaciji. Tada bi Jasko i kompanija mogli, na primjer, umjesto „Panonike“ dobiti Kozlovac u višegodišnju nadležnost.

Ja lično mislim da je Tuzli potreban načelnik koji će na grad i građane gledati kao na porodicu, koji će paziti dobro šta mu porodica udiše, šta jede i pije, koji će svojoj porodici osigurati bezbjednost, koji će popraviti tarabu oko Tuzle da mu kanton ne šervani po čaršiji kako ko hoće, koji će omogućiti da mu građanin Tuzle bude ravnopravan sa pridošlicama, koji će pomoći da se gradski novac troši za ono što grad treba, koji će pomoći da se u Tuzli organizuje savjetodavno tijelo sastavljeno od građana najboljih u svojim branšama neovisno o nacionalnoj ili stranačkoj pripadnosti, jer samo tako se možemo zaštititi od domaćih štetočina i onih koji sjede u Sarajvu i koji misle da se u Bosni može vladati samo sa sarajevskih šiljteta uz povremene ustupke onim drugima, nalet hin bilo.
I dok se ti čobani, Martolozi, navodne Bosančine, navodne Hrvatine i navodne Srbende dogovaraju među sobom kako će ko fol da štite svoje narode & religije, što se ako ćemo govoriti istinu svodi na to koliko će ko od njih ošišati svojih ovaca, a bogami ako uspiju i koju tuđu drpiti, NAJEBA SAV NAROD U BOSNI.

E ovaj dio što je sav narod u Bosni i Hercegovini žrtva pa i mi u Tuzli, to je sarajevski tal pa ga nebi trebalo Jaski stavljati na račun. On je na našem lokalnom nivou uhelaćio motku i treba zbog toga da snosi i određene konsekvence. Nije Jasko napravio sam sebe onakvim kako mu to mi pripisujemo. On je bio samo u datom trenutku na datom mjestu povoljan materijal koga su ONI predstavnici različitih branši i „pionirskih“ organizacija motali po svom. U tom silnom motanju i premotavanju normalno je da i Jasko smota nešto i za sebe.

Hoće li Oni na slijedećim izborima dopustiti da izaberemo nekoga drugog ako su se već uhodali sa Jaskom ili će nas navući na nekoga ko će im ići još bolje na ruku? Ne znam.

Osnovno pitanje je: A gdje smo mi građani Tuzle u svemu tome ?
Hoće li nam opet trebati mandat-dva da skontamo da su nas ponovo bili upisali u majmunsku školu?

„A šta poslije Jaske“. Ovo bi bio dobar naslov za pjesmu godine u Tuzli. Hajde sada kompozitori da se istakinjete. Ja vam dadoh ideju i naslov, a vi komponujte, pa ćemo svi zajedno pjevušiti, a bogami i fićukati ako su kome ostali zubi.

Ali, kakva se oblačna globalna vremena valjaju u našem pravcu more bit da će nam Jasko i njegovo vrijeme biti ama ha i da ćemo svi suze ronit, vene rezat uz novi hit, „E moj Jasko što te nejma, kad na mlado poljsko cvijeće biser niže, ponoć drijema…” (Ovo čitaj: globalizacija)

(Piše: Nezir ČORBIĆ, Tuzlalive.ba, 26. januar 2012.)

2 Komentari

 1. arhitekt il idipl. ing strojarstva ili elekrtotehnike
  Državni fakultet
  25 -godina iskustva u struci ( projekti -rad na terenu, u proizvodnji)
  Govori piše engleski jezik
  Najmanje peta generacija tuzlaka u geneaologiji obitelji iz koje dolazi( da zna gdje je nebo sašiveno iznad svakog kvarta iznad svake mahale u Tuzli.( povijesno ,zemljopisno,geneaoloski, geodetski…meterološki… ekološki…)
  Obiteljski čovjek socijalno demokratski orjentiran ne nužno iz ljevog skupa ideja,
  Klerikalno senzibiliziran ne nužno u statusu i habitusu konfeionalnog praktikanta neke od aktualnih religija
  Nikad pravnik,nikad lječnik,nikad ekonomist, glumac, policajac,vatrogasac,novinar,profesor povijesti…
  Da nije kažnjavan, da je zdrav da nema dvojno državljanstvo
  Pro bosanski orjentiran nacionalno neopterećen bez predrasuda spram herediteta minulih generacija da se ne susteze lustrirati niti najmračnije stranice u povijesti grada….
  Da zna sta ljudi u njegovom gradu zaista trebaju.Da Integrira i artikulira ritam domicilne vitalne tvari i generira asimilaciju migracijjske fluktuacije koja je uglavnom oplemenila i obogatila sliku grada …
  Da bude negacija subkulture da bude mecena kluturnih stremljenja i sportskih dostignuca
  Da brine o svakom čovjeku u ovom gradu o čistom zraku o pitkoj vodi o svakom djetetu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here