Retrovizor: Kad je Faraonu milo…

2
890

Ako već neće ostati upamćen kao najuspješniji, gradonačelnik Tuzle Jasmin imamović zv. Faraon (nekima je miliji nadimak Poslovođa, a nekima Merkator!) ostat će “upisan” u povijest grada kao gradonačelnik koji je najviše uveseljavao narodne mase.

Ono kad kaže “snijeg ne čiste ni u Norveškoj…” ili “Tuzla je čišća i od Dubrovnika”, pa recimo “nismo mi New York da organizujemo doček Nove godine na otvorenom” i slične šale, pošalice i gluposti.

Nećemo pominjati ono “3 T”, jer to treba što prije zaboraviti ili “jezera kao svjetskom turističkom biseru”. Ni ono “stolovanje” s krvnikom Kačavendom u Požarnici, treba zaboraviti. Radi sramote!

Čovjek lupa, ali gle čuda – ostaje živ!

Unauzad nekog vremena krenuo je u kampanju “ukidanja” kantona. Po ko zna koji put! Kad se malo bolje pogleda unazad, vidjet će se da su mu kantoni dežurna tema, kad god mu nešto što treba da radi ne ide od ruke. I obično na početku neke nove kampanje, poput ove. Garant će mu kantoni biti okosnica kampanje u Tuzli za naredne izbore, jer je potrošio teme o “arapizaciji” Tuzle ili “banovićizaciji”, pa i o “deponovanju plina u jame rudnika Tušanj”.

Imamović u Sarajevo, 2014. godine, u danu kada je zapaljena zgrada Općine Tuzla, jedini načelnik u istoriji Tuzle koji je u dramatičnim trenucima ostavio grad na cjedilu (Foto: Arhiva)

Kad Faraonu štima, on se brani nenadležnošću ili legalizmom. Kad mu spominjete rupe na cesti ili što “japanska” škola nema sportsku dvoranu, on kaže to nije naša nadležnost. A kantoni jesu!

Kad mu “zavirite” u džep za regres, pa postavite pitanje kako to da prima više od osam prosječnih penzija, on kaže da “regres mora isplatiti, jer će ga tužiti neko od uposlenika što krši zakon, a on je legalista”!

A kad je već legalista, zašto ga sud opominje za neplaćanje kazne po presudi za Besima Durakovića i za neizmirene sudske troškove!? Ili zašto ga terete da već 26 godina živi u tuđem stanu, kako tvrdi Vesna (Markudov) Lukić?

DANI – Slucaj Vesna Lukic

Evo sad se dohvatio Ilinčice! Na početku mandata najavio je da će Tuzlu i Živinice povezati tunelom, a da će ovo izletište pretvoriti u turistički raj. Prošlo 16 godina, ništa nije urađeno, a sad opet spominje Ilinčicu kao “turističku meku”!? Novi adut za kampanju, valjda!

I da zaključimo ono o kantonima i ukidanju. Niko pametan, a ni lud, nije protiv ukidanja kantona. Ali, providno je da se nakon 16 godina vlasti opet udara u talambase o kantonima, kada se općinske i gradske uprave o tome najmanje pitaju!

Gospodine gradonačelniče, dajte se malo uozbiljite i na isteku posljednjeg mandata, uz 16-toj godini vladanja i “lupanja”, u vremenu potrošenih 800 miliona maraka, počnite se baviti svojim poslom. Komunalijama, rasvjetom, zagađenjem zraka, ulicama bez rupa, parkovima (a ne fontanama), dječijim igralištima i fiskulturnim salama gradskih škola…

Kako se teško živi u Norveškoj, Beču, New Yorku, Maleziji, Dubrovniku i drugdje, manje-više – znamo! (s.a.) (TuzlaL!VE.ba, 25. marta 2017. godine)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here