Vijesti Ekonomija

RETROVIZOR: Investicija od milijardu KM u Tuzli je puki “san ljetne noći”

1
1470

Prije nekoliko mjeseci javnost u BiH obaviještena je da se sprema izgradnja velikog projekta u Tuzli nazvanog Crystalico, vrijednog čak milijardu KM.

Naime, Gradsko vijeće Tuzla krajem aprila (2019.) usvojilo je regulacioni plan Irac-Jug. Na sjednici je istaknuto da usvajanje regulacionog plana otvara vrata za investiciju vrijednu milijardu maraka!Kako je tada rečeno, holandski investitori su zajedno sa vlasnikom prostora Livnice odlučili da izgrade poslovno-stambeni kvart u Tuzli. Naziv idejnog projekta je Crystalico.

Ko je stvarni investitor

Kako se u međuvremenu ispostavilo, investitor ovog projekta je firma Arba koja je osnovana krajem prošle godine u Tuzli i čiji je osnivački kapital 1.000 KM, piše BiznisInfo.

Osnivači kompanije Arba su dvojica Holanđana, Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohammed-Azem Rodjan. Direktor je Dževad Džafić, mladi sin načelnika Kalesije Seada Džafića.

S obzirom da je riječ o fizičkim a ne pravnim licima, teško je utvrditi njihov bonitet.

O Abdoelrahimanu nismo uspjeli pronaći nikakav podatak na internetu, dok se kod Rodjana pojavljuje samo profil na društvenoj mreži LinkedIn. Ako je riječ o istoj osobi, navodi se da je direktor firme Golden Gate Investments BV.

– Golden Gate Investments ima dugogodišnje iskustvo u razvoju novih kuća. Firma radi na različitim projektima za nekretnine širom Holandije i u inostranstvu. Golden Gate Investments izdvaja se izgradnjom kuća s visokim nivoom kvaliteta, udobnosti, najboljim tehničkim inovacijama i jedinstvenim izgledom – navodi se na internet stranici ove kompanije.

Na prilično amaterski urađenoj internet stranici navode se samo skice projekata ali nema fotografija gotovih projekata, pa nije jasno da li je kompanija dosad realizovala ijednu investiciju.

Crystalico

S druge strane, poznato je da porodica Džafić upravlja kompanijom Unis Tok iz Kalesije i da ima značajna sredstva.

Kompanija godišnje ima prihode od oko 30 miliona KM, ali je lani profit znatno smanjen na oko pola miliona KM (ranijih godina je iznosio oko 5 mil KM godišnje). Ova kompanija posjeduje i zemljišta na kojem bi se trebao realizovati projekat.

Iako se radi o solidnoj kompaniji, jasno je da sama ni izbliza nema snage za investiciju te veličine.

Da bi se javnost ubijedila u vjerodostojnost najavljenog projekta, mora se predočiti dokaz da je investitor u stanju iznijeti investiciju od milijardu KM. To dosad nije učinjeno. 

Potrebe tržišta

Osim toga, važno je napomenuti i da je veliko pitanje da li bi ta investicija bila isplativa. O tome smo razgovarali sa nekoliko eksperata za nekretnine, koji su nam kazali da bi toliki iznos novca u Tuzli bilo veoma teško, skoro nemoguće, vratiti.

– Ako neko ulaže milijardu KM onda taj neko očekuje  da u roku od nekoliko godina vrati tu milijardu i uz to zaradi još par stotina miliona KM. Da biste to postigli treba vam veliki grad sa snažnim bogatim slojem stanovništva. U Tuzli to, jednostavno, nemate, odnosno toliko novca je nemoguće izvući iz džepova stanovnika tog grada – kazao je jedan od naših sagovornika koji nas je zamolio da ga ne imenujemo.

Crystalico

On podsjeća da iznos investicije uvijek mora biti prilagođen veličini tržišta. Primjera radi, najveća stambeno-poslovna investicija koja se trenutno realizira u Sarajevu, koje je mnogo veći i bogatiji grad – Sarajevo Tower, vrijedi oko 100 miliona KM.

Vrijednost cjelokupne investicije Bosmal City Centra bila je 120 miliona eura i to je bilo u to vrijeme najveće direktno strano greenfield ulaganje u BiH.

Al Shiddi Group u izgradnju Sarajevo City Centra uložio je, prema ranijim pisanjima medija, oko 150 miliona eura, a vlasnik danas ostvaruje ogromnu zaradu, između ostalog zahvaljujući arapskim turistima koje dovodi vlastitom aviokompanijom, a kojima pruža hotelski smještaj i šoping prostor.

Inače, ukupne strane investicije u BiH za cijelu prošlu godinu iznosile su oko 783 miliona KM.

Dakle, investicija Crystalico, onako kako je najavljena, nadmašila bi po visini ulaganja nekoliko puta sve dosadašnje investicije te vrste ne samo u Tuzli već u cijeloj BiH.

Konkurencija sve jača

Osim toga, treba računati na još jednu važnu stvar, a to je konkurencija. Naime, tržište se razvija svojim tempom i raste potražnja za stanovima, tržnim centrima i hotelskim kapacitetima.

No, u Tuzli se realizuju ili će biti realizovani brojni drugi projekti koji će dodatno poklopiti tržište.

Primjera radi, kompanija Bingo ima namjeru ući u sektor stanogradnje.

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla u maju su usvojili Izmjene Regulacionog plana nerealizovanog dijela prostorne cjeline „Pecara 2“. Na ovom prostoru tuzlanska kompanija Bingo bi trebala graditi stambene i poslovne objekte.

Bingov projekat na Pecari

Za razliku od Crystalica, čija će izgradnja, ako krene, biti skupa i dugotrajna, projekti poput Bingovog su realni i prilagođeni tržištu, tako da će biti brzo realizovani i stanovi će biti bez problema rasprodati, a tržište će se time dodatno iscrpiti.

Na kraju, treba podsjetiti da su u BiH realizovani upravo oni projekti koji su bili realni i prilagođeni tržištu. Oni koji su izlazili iz tih okvira uglavnom su neslavno završavali, a najčuveniji među njima je Buroj Ozone, turistički grad u Trnovu koji nikada nije ugledao svjetlo dana.

Zaključak

Naši sagovornici, na kraju, zaključuju da nema nijednog razloga da projekt Crystalico u nekom obliku ne bude realizovan, obzirom da vlasnici posjeduju zemljište i imaju određeni potencijal, a da su u BiH u usponu stanogradnja, domaća potrošnja, turizam itd, odnosno da će biti potrebe na tržištu za takvim kapacitetima.

No, ulaganje od milijardu KM vjerovatno će ostati samo „san ljetne noći“, a investitor će morati projekt svesti na razumnu mjeru, odnosno uskladiti ga sa vlastitim kapacitetima i potrebama tržišta, a to je mnogo, mnogo niži iznos novca.

BiznisInfo.ba,
https://www.biznisinfo.ba/san-ljetne-noci-koliko-je-realna-investicija-od-milijardu-km-u-tuzli/

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here