Retrovizor/Derviš Čičko: Imamović je Grad doveo do političkog stečaja (Foto)

1
1751
Razgovarala: Azra KUNOSIĆ

Inženjer Derviš Čičko, intelektualac, biznismen, kolumnista, a nadasve čovjek koji svojoj životnoj sredini i gradu u kojem živi, ličnim primjerom i svakodnevnim angažiranjem, želi prosperitet svake vrste, kandidat je Naše stranke za Gradsko vijeće Tuzle.

Materijalno neovisan od politike, odlučio je svoj angažman posvetiti stranci u čijim načelima dominiraju nepodmitljivost, briga isključivo za narod, moralnost, etičke vrline, lični primjer.

Svoj angažman inž. Čičko minulih je godina ispoljio nastojanjima, pa i svojevrsnom borbom, da se mještanima Kreke vrati na raspolaganje zgrada Doma DTV “Partizana”, a u njoj muzej, ambulanta, prostor za sportske, ali i društvene aktivnosti.

Sve što čini, misli i radi posljednjih godina, “uvezao” je, među ostalim, u dvije knjige kolumni objavljenih na tuzlanskim portalima. Za uvod u intervju sasvim dovoljno.

ZA 15 GODINA POTROŠILI SU OKO 900 MILIONA MARAKA

o Šta mislite da možete postići svojim političkim angažmanom i ulaskom u Gradsko vijeće Tuzle?

– Samo opšteporažavajuće socijalno-političko i ekonomsko stanje u cijeloj BiH, a i u našem gradu, je jasan pokazatelj presudnog uticaja i značaja politike kao, primarno javne djelatnosti u interesu građana. Uostalom, politika je sve, pa i sam život, koliko god to zvučalo pretjerano, pošto gotovo da i nema sfere koja je van njenog uticaja, posebno ako živimo svoje živote u jednom potpuno ekonomski i informatički globaliziranom svijetu. Prema tome, bavljenje politikom, posebno lokalnom, pokušaj je korištenja jedinog i pravog efikasnog alata kojim se utiče na poboljšanje kvaliteta konkretnog životnog okruženje većine građana na jednostavan i direktan način. Najjednostavnije rečeno, to je bit djelovanja Naše stranke.

o Tuzla je do sada funkcionisala na bazi loše politike koju je gradonačelnik Imamović krojio u svom kabinetu, a obično za brojne poteze nije imao, niti tražio, mišljenje i odobrenje građana čiji novac troši?

-Svakako da se može na puno načina i vrlo različitom vrstom argumenatcije govoriti o načinu i kvalietetu upravljanja Tuzlom kao Gradom i njenim, za naše pojmove, velikim budžetom, posebno kada se uzme u obzir zadnjih 15 godina. U tom periodu Gradsko vijeće, tj. Gradska uprava, na čelu sa gradonačelnikom Imamovićem potrošili su kumulativno sigurno više od 900 miliona KM. Svakako se može reći da je većina građana Tuzle nezadovoljna, uzimajući jedini pravi parametar, a to je izborna podrška, koja je na zadnjim opštim izborima postavila gradonačelnikovu stranku SDP na ponižavajuće četvrto mjesto u Gradu sa cca 6.500 glasova. To je od ukupnog broja upisanih ispod 7 posto. Sasvim je neozbiljno govoriti da to nema veze i sa ličnim rejtingom gradonačelnika i njegovog tima, kako on to paternalistički zna spominjati.

IMAMOVIĆ GRADI LIČNI KULT O TROŠKU GRAĐANA TUZLE

o Kako biste okarakterisali razdoblje Tuzle pod “upravom” Jasmin Imamović s kojim, lično, niste u zavadi, ali ga često kritikujete?

U cijelom petnaestogodišnjem periodu “Jasminovanja”, a posebno zadnjih sedam do osam godina, naša Tuzla je postala žrtvom njegovog privatnog projekta izgradnje sopstvenog političkog kulta o trošku Tuzlaka i potpunog privatiziranja ukupnog javnog života Grada. Na kraju je ispalo da je sve što vidimo oko sebe lični dar gradonačelnika beskrajno zahvalnim građanima, koji su u njegovoj službi, najmu ili na platnom spisku.
Stvar je potpuno obrnuta: on je na platnom spisku građana Tuzle i mi smo njega “izborno unajmili” da obavlja javne poslove trošenja budžeta u našem interesu. Naš gradonačelnik je definitivno doveo Grad do političkog stečaja i naopako smatra da bi trebalo da ima ulogu i stečajno-likvidacijskog upravnika, gdje su građani Tuzle “stečajna masa”. To se ne smije desiti i mora se stanje izborno dovesti u prirodan red stvari: dosta je, kraj!

o Već duže se čuju kritike kako se Tuzla sređuje i gradi samo u centru, dok su sve druge mjesne zajednice zapostavljene. Jedna od njih je i MZ Kreka gdje živite i čiji mještani već dugo traže obnovu zgrade DTV Partizana. Dokle se došlo sa ovim “projektom”?

– Nisu to samo paušalne kritiike, nego neosporne činjenice. Značajan dio tzv. rubnih mjesnih zajednica nema riješene niti osnovne komunalne probleme, uključujući pristojnu cestu, javnu rasvjetu, vodosnabdijevanje i kanalizacionu mrežu (čak i u padinskim dijelovima uže gradske zone). Grijanje je “mislena” imenica. Uzroci takvog stanja su vezani za pogrešnu samu osnovnu ideju vođenja Grada, gdje se sa ekonomske i komunalne suštine sasvim nepotrebno odlutalo u vode visoke politike i ideološke demagogije, gdje su boje ograda, cijevi ili zidova postali “antifašistička brana” ili bogapitaj šta.
Velika MZ “Kreka” sa svojih desetak hiljada stanovnika je svakako među poniženim i zaboravljenim dijelovima Tuzle, gdje se doskora nisu imale gdje kupiti ni novine, a o odjeljenju Doma zdravlja ili nekom kulturnom sadržaju, može se samo sanjati. Obnova DTV “Partizana” sa sportskim igralištima obezbijedila bi sve ove sadržaje i više od toga. Ali, i to pitanje postalo političko, pošto Krečani drugačije prepoznaju svoje interese u odnosu na gledanje Gradske uprave. Doduše, teško im je “daljinski” naređivati šta da rade. Vjerovatno na cijelu situaciju utiče i činjenica da iz MZ “Kreka” već osam godina nema izabranog vijećnika. Vrijeme je da se i to promijeni.

POVELJA VLASNIKU “BINGA”POLITIČKA JE BLAMAŽA PREDLAGAČA

o Građani žele DTV „Partizan”, ambulantu, sportska igrališta, poštu, šalter banke, pristojne ceste i da ne budu naselje za tranzit, a dobiju još jedan objekat „Binga”. Kako to komentarišete?

-Pitanje značaja gradnje centra “Bingo” u Kreki je u sferi kapitalističkih interesa krupnog trgovačkog privatnog biznisa i nepotrebno je bilo kakvo idolopoklonstvo spram te investicije, a posebno skandalozno stavljanje u ruke Povelje Grada osiromašenih građana bilo kojem novokomponiranom bogatašu, pa i vlasniku ove firme. To je potpuna politička blamaža predlagača, tj. gradonačelnika.

o Krečani ne žele svoj “Partizan” bez razloga. Sport kultura, umjetnost, je bila odlika ove ustanove iz koje su potekli brojni vrsni sportisti, umjetnici, brojni intelektualci. Dakle, zgrada nije samo objekat, nego i kulturna baština koja nosi posebne uspomene i vrijednosti za sobom na širem planu?

– Već dogovoreno rušenje zgrade DTV “Partizana” i prenamjena tako dobivenog zemljišta u građevinsko i njegova tajkunska prodaja spriječena je u zadnji trenutak organiziranim djelovanjem UG “Kreka”, građana Kreke i Tuzle. Savremena multifunkcionalna namjena prostora “Partizana” za kulturne, edukacijske, sportske i druge namjene apolutni je prioritet naše lokalne zajednice u Kreki, od Vilušića, Kužića, Miladija, Crvenih njiva, Krojčice pa do Irca itd. Inače, u pravoj pomami i ludilu rušenja po cijelom gradu objekata urbanog kulturnog naslijeđa nulte kategorije, vrijedni austrougarski arhitektonski izdanak naš “Partizan” tj. “Sokolski dom”, gotovo da je jedini još preostao. U bijedno je stanje doveden “ciljanom” nebrigom Grada, ali prije ili kasnije, od ove ili neke druge Gradske uprave, biće vraćen građanima Kreke na korištenje. U to sam siguran.

GRADSKA UPRAVA KREKU TRETIRA KAO “RETARDIRANI” DIO GRADA

o Udruženju „Krečana“ okuplja starosjedioce Kreke, naselja u kojem su živjeli radnici koji su trbuhom za kruhom stigli u Tuzlu za vrijeme Austorougarske. Povjesničari navode da su u naselju u vrijeme njegovog procvata živjeli predstavnici 27 nacija. Kako Krečani i mještani tog dijela Tuzle danas žive?

-Današnji materijalni život u Kreki je težak onoliko koliko to vrijedi i za sve druge građane Tuzle, podrazumijevajući dodatnu otežavajuću okolnost infrastrukturalne zapuštenosti od strane “općinara”. Mjesna zajednica u kojoj i ja živim baš se tretira od strane Gradske uprave kao “retardirani” dio grada, kroz koji je moguće, bez ikakvog pitanja, preusmjeriti tranzitni saobraćaj, gdje teški kamioni i autobusi bukvalno prolaze tik pored prozora kuća, bez “ležećih policajaca” i sa sporadičnim pješačkim prijelazima. Sve liči na malu kažnjeničku koloniju na periferiji, prepuštenu nerazumljivoj oholoj “osveti” anonimnih gradskih činovnika, koje mi sami plaćamo. Multikulturalnost i opšta ljudska tolerancija je glavni sadržaj Kreke, bio i ostao. Ja sam, iskreno, izuzetno ponosan na činjenicu da u našoj Kreki, i u zadnjem krvavom ratu, nije bilo baš nijednog nacionalističkog ili bilo kakvog sličnog ispada, a kamoli ozbiljnije etničke netrpeljivosti ili nasilja.

o Kreka je izgradila Tuzlu, često je ponavljana rečenica koju Tuzlaci baš ne vole. Šta Vi kažete?

– Svakako da je Kreka, kao industrijski centar Tuzle, izgradila čak i dobar dio Sarajeva i Novog Beograda i sl., ali je time izgradila i samu sebe kao kosmopolitski tolerantnu sredinu i najmanje zaslužuje da, u infrastrukturalnom smislu, bude tretirana kao “komunalni otpad” na kraju grada. Aktuelno povezivanje nivoa kvaliteta života u Kreki sa gradnjom trgovačkog mega-centra na njenoj teritoriji potpuni je bezobrazluk. Krajnja nepristojnost i cinizam, kada je prethodno kupovna moć stanovništva dovedena do nule bezumnim uništavanjem realnog sektora uz aminovanje i saučesništvom nečinjenja lokalnih gradskih vlasti. Uostalom, ta “velika samoposluga sa kuglanama i sl.”, i napravljena je na ruševinama proizvodnog pogona jedine tvornice kvasca u Titovoj Jugoslaviji.

PISANJEM SE UKAZUJE NA STVARNO LICE SVIJETA

o Iza sebe imate i dvije knjige kolumni objavljenih u elektronskim medijima. Danas, kada pročitate nešto od toga, vidite li ikakve promjene nakon izrečenih riječi, odnosno, kritika, mišljenja?

-Postojanje prilike za javno “pisanje” mišljenja o ličnom doživljaju životnog okruženja na endemski neovisnom, i stvarno necenzuriranom portalu Tuzlalive.ba, doživljavam baš kao potpuno privatni poklon. Ta vrsta poklona apsolutno podrazumijeva nepostojanje i odsustvo neke moje lične “ufuranosti”, paraliterarne ambicioznosti ili ispoljavanja bilo kakve neiživljenosti. Najmanje političke. Uostalom, ja imam 59 godina i sama biologija je već u značajnoj mjeri razriješila glavninu ličnih dilema. Pisanjem se direktno ne može uraditi ništa, ali se može ukazati na stvarno lice svijeta koji nas okružuje i barem reći da “znamo šta radite”, ako se već čini da se ne može ništa uraditi. Uostalom, “realna” beznadežnost i jeste glavni i neoborivi argument za neodustajanje u borbi za bolji život koji sigurno zaslužujemo. Samo čekanje, samo po sebi, je neka vrsta simboličkog mentalno programiranog samoubistva.

o Vlasnik ste privatne firme u Tuzli, živite u realnom sektoru. Jesu li privatnici zadovoljni i može li se svojim radom u ovakvim uvjetima opstati, s obzirom na sve veći broj ljudi koji napuštaju BiH upravo zbog nemogućnosti egzistencije?

– Realni proizvodni sektor u BiH nije propao. On je, uglavnom, ciljano i planski uništen podržavljenjem i “kuponskim” privatiziranjem, da bi se obogatilo “nekoliko bitangi” i bogataški etabliralo par desetina porodičnih i kriminogenih klanova, koji danas poprilično “dogovorno” vladaju ovom zemljom. Sve ostalo su mitovi, legende i predizborna obećanja laža i paralaža. Smiješno je da se u javnom političkom prostoru gotovo i ne govori o značaju privatnih malih i srednjih preduzeća koja primarno pune ukupni budžet sa cca 65 do 70 posto. Razloga ima više i oni su prvenstveno u političkoj sferi života. Dramatično biološko pražnjenje BiH, koje, ustvari, odgovara aktuelnim političarima, kao i masovna nezaposlenost je direktna posljedica potpuno dovršene, apsolutne korumpiranosti našeg društva koji su planski proizvele vladajuće političke elite. I neka buduća rješenja su isključivo u tom segmentu društva.

SPRIJEČIT ĆEMO TROŠENJE BUDŽETA “PO BABU I STRIČEVIMA”

o Slogan Naše stranke je nećemo mnogo obećavati, ali sve što obećamo izvršit ćemo. Šta će se desiti kada Naša stranka izbori pozicije u Gradskom vijeću?

-Dugoročna politička strategija Naše stranke je nastojanje za ponovnim uspostavljanjem konkretnih društvenih moralno-etičkih vrijednosti kao uzora ponašanja u svim segmentima društvenog bića u BiH, primarno, u politici kao njegovom ključnom elementu. Magična riječ u ovoj stranci je nepodmitljivost, materijalna, intelektualna, etička, politička, ljudska, privatna i javna. Sve ostalo je kvalitetna nadogradnja na ovu osnovu. To je Naša stranka. Ogromna je vjerovatnost da će nekolicina osoba sa naše liste za Gradsko vijeće postati njegovim članovima. Od tog momenta, zaista, više neće ništa biti isto u tuzlanskom parlamentu: građani će tačno u svakom momentu znati šta se dešava i kako i zašto se troši njihov teškom mukom stečeni budžetski novac. Ne treba niti govoriti da će naši vijećnici, između ostalog, odmah tražiti rebalans sramno deficitno-rebalansiranog budžeta u 2016. godini i onemogućiti njegovo trošenje “i po babu i po stričevima” i od “mosta do mosta sramote, oholosti i gluposti”.

o Sadašnji gradonačelnik, Imamović, 15 godina ne prima građane na razgovor, one iste koji su ga doveli u poziciju da vodi grad. Šta će biti dužnost slijedećeg gradonačelnika Tuzle, dr. Adnana Burine, kandidata Naše stranke?

-Naš gradonačelnik dr. Adnan Burina će biti nedjeljno u gradu “na kafi sa građanima” i u sličnom razgovoru u zgradi 2. Korpusa, uvijek četvrtkom u 10 sati. Uostalom, i mi obični građani politički ponižene i ekonomski unižene Tuzle ćemo ga izabrati u sopstvenom interesu. To su birači, a ne glasači, Naše stranke. (Razgovarala: Azra KUNOSIĆ, Tuzla LIVE, augusta 2016. godine, Foto: Darko Zabuš i Miroslav Petrović)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here