Rektorica Hadžigrahić otvorila izložbu “Univerzitet u Tuzli retroperspektiva”

Izložba “Univerzitet u Tuzli Retroperspektiva“ svečano je otvorena 21. decembra u prostorijama Rektorata povodom 46 godina Univerziteta u Tuzli.

“Univerzitet u Tuzli je vrhunac višestoljetne bogate historije materijalnog i duhovnog napredovanja regiona sjeveroistočne Bosne. Osnivanje univerziteta bio je presudni događaj koji je Tuzlu definitivno uveo u red demografskih, ekonomskih i kulturnih centara Bosne i Hercegovine. Tradicija od 46 godina postojanja krenula je potpisivanjem Sporazuma o udruživanju u Univerzitet 18. novembra 1976. godine u Sarajevu, a svečanost povodom početka rada održana je 18. decembra u Tuzli što je rezultiralo da se danas na Univerzitetu organizuje i izvodi nastavno-naučni proces na 12 fakulteta i jednoj akademiji. Imajući u vidu sve gore navedeno nastala je ideja da se povodom obilježavanja 46 godina Univerziteta u Tuzli napravi izložba koja će biti u formi stalne postavke pod nazivom ”Univerzitet u Tuzli Retroperspektiva”, kojom želimo pokazati historiju Univerziteta koja je izuzetno bogata i manje poznata široj javnosti”, rekla je Rektorica Hadžigrahić koja i proglasila izložbu otvorenom.

Prisutnima se obratio i jedan od autora izložbe prof. dr. Izet Šabotić rekavši da izložba prati historijski razvoj školstva u tuzlanskoj regiji i Univerziteta u Tuzli.

Kroz izložbu se prožima i osvrt na infrastrukurne, kadrovske i naučne potencijale Univerziteta koji su se razvijali sa svakom novom generacijom studenata. Napredovanjem akademskog osoblja, kroz projekte međunarodne saradnje i naučno-istraživačke djelatnosti.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i predstavnik Grada Tuzla gospodin Almir Šuta, sekretar u gradskoj upravi koji je pozdravio sve prisutne istakavši posebnu važnost prikaza historijskog razvoja Univerziteta.

Izložba je napravljena u saradnji sa JU Arhiv Tuzlanskog kantona. Kulturno umjetnički program upotpunili su učenici Osnovne muzičke škole Tuzla sa muzičkim izvedbama i balerine sa Odsjeka Klasični balet.

Zainteresovani posjetioci izložbu će moći pogledati svakog radnog dana od 08.00 do 16.00 sati u prostorijama Rektorata Univerziteta (II sprat Filozofskog fakulteta).  (tl)

Podijeli

One comment

  1. Bas me zanima imal’ koja slika gdje Bego Gutic urla u amfiteatru o premalom ucescu privatnih fakulteta, a spomenuta H-Grahic ne skida kiseli smijesak s lica i ceka da uvazeni kanton-premijer zavrsi objektivnu kritiku….najvazniju lekciju naucila je i usput doktorirala – ne talasaj u mocvari !

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *