Hoće li se izvršiti rekonstrukcija zgrade Sodaso u Tuzli?

Rekonstrukcija zgrade Sodaso, koja je gotovo u potpunosti izgorjela i uništena u februarskim protestima u Tuzli u 2014. godine, uskoro bi trebala biti obnovljena i u njoj će najvjerovatnije ponovo biti sjedište Vlade Tuzlanskog kantona. Za to je potrebno ispuniti još nekoliko uslova, ali glavni problem koji je usporavao rekonstrukciju je riješen.

Nakon što je Kantonalnom pravobranilaštvu sredinom decembra prošle godine dostavljeno rješenje kojim je dozvoljena uknjižba Tuzlanskog kantona kao dvotrećinskog suvlasnika na zgradi Sodaso, riješen je višegodišnji problem kojim su potvrđene i prethodne sudske odluke. Time je potvrđen stav Vlade Tuzlanskog kantona da ova zgrada predstavlja državno vlasništvo i da Solana d.d. Tuzla nije titular vlasničkih prava.

“Ono što je karakteristično i što bih naglasila je da je Solana u više navrata pretendovala da se upiše kao vlasnik navedene dvije trećine zgrade i iskoristila sva pravna sredstva, vanredne i redovne pravne lijekove”, kaže Zdenka Marijanović, v.d. sekretara Ureda za zajedničke poslove Vlade TK-a.

Tako su zaduženi nadležno ministarstvo i ured da sagledaju mogućnosti rekonstrukcije i adaptacije zgrade.

“Po procjenama koje su vršene 2014. godine, za adaptaciju bi bilo potrebno oko milion i po KM. Sadašnje procjene – do dva miliona”, ističe Marijanović.

Vlada Tuzlanskog kantona za zakupnine prostora za pojedina ministarstva i urede godišnje izdvaja oko pola miliona maraka, tako da nadležni smatraju da je rekonstrukcija u potpunosti opravdana. Da je potrebno obnoviti zgradu, odavno je stav građana.

Rekonstrukcijom bi zgrada Sodaso poprimila zasigurno bolji izgled od sadašnjeg, a uz to bi bile ostvarene i značajne uštede u budžetu, kada su u pitanju izdvajanja za zakupnine.(ftv,tl)

Podijeli

One comment

  1. Izmjestite vladu kantona u Lukavac.
    Tamo je vazdušna banja u odnosu na Slatinu
    Alternativa je Sapna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *