Rekonstrukcija pucnjave na Vračaru: Bacio je pištolj i krenuo ka kabinetu historije…

Stravičan zločin, koji se dogodio u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu, potresao je ne samo Srbiju nego cijeli region.

Kako je policija javila, kobnog jutra, đaci i nastavnici ove škole mirno su došli na časove koju su počeli oko 8.00 sati. Među njima bili su i učenici odeljenja VII2, koje pohađa i osumnjičeni Kosta K. Tog jutra razred je imao čas historije.

U dvorište škole oko 8.00 sati pristigao je i Kosta K, 14-godišnjak za kojeg drugovi kažu da je uvijek bio miran, tih i povučen. Sa rancem na leđima ušao je u školsko dvorište i na prvi pogled ništa nije bilo sumnjivo. Niko nije mogao ni da pretpostavi da Kosta u ruksaku nosi pravi mali arsenal oružja…

Na ulazu u školu sreo je radnika osiguranja Dragana V. Kosta je izvukao pištolj, a osiguranje je, vidjevši da dječak u ruci ima vatreno oružje, odmah pokušalo da ga savlada. Nažalost, u tome nije uspio. Kosta ga je ustrijelio.

Nedaleko od ulaznih vrata sjedile su i dvije učenice. One su tog kobnog dana bile dežurne. Kosta je vatreno oružje uperio u njih, a onda je ispalio više hitaca ka njima. Ubio ih je na mjestu.

Potom je, kako su to opisali iz policije, krenuo put kabineta historije. Policija smatra da je ovaj kabinet odabrao jer je bio najbliži ulazu u školu, ali i zbog toga što je njegov razred u tom trenutku imao čas historije. Otvorio je vrata i već sa praga zapucao u pravcu nastavnice i svojih školskih drugara.

Učenici drugih odjeljenja čuli su pucnje. Kako je otac jednog od njih ispričao, njegov sin je najprije pomislio da su petarde, a onda je shvativši šta se dogodilo, izletio iz učionice, prenosi Nova S.

„Moj sin je bio u učionici kada su se čuli pucnji. Izletio je iz učionice, svi su mislili da je petarda, a kada je shvatio da neko puca, pretrčao je preko cijele škole do drugog razreda gde mu je bila mlađa sestra. Upao je na njen čas, rekao joj je odmah krene za njim. Učiteljica se prvo bunila, ali su ubrzo shvatili šta se dešava, pa su sva djeca izvedena“, ispričao je otac za Nova S.

Vijest o pucnjavi u školi se munjevito proširila, a pomoćnica direktora ove škole Ivanka Jovanović pozvala je policiju u 8.40. Prijavila je da je naoružano dijete ušlo u školu i nasumično počelo da puca.

Odmah su na lice mjesta upućene policijske patrole, a onda je, dva minuta kasnije, u 8.42, uslijedio poziv koji niko nije očekivao.

Javio se dječak, predstavio se kao Kosta K. i rekao da je upucao više osoba…

Policajci su odmah krenuli u pregled škole i potragu za osumnjičenim dječakom. Sustigli su ga u školskom dvorištu, gdje ga je jedan od policajaca savladao, a potom su pristigle i kolege koje su ga razoružale.

Dok je Kosta K. bio u policijskoj stanici, u njegov stan u centru Beograda upala je policija, a ono što su unutra zatekli, ostavilo je sve u šoku. Riječ je o detaljno razrađenim planovima za ovaj zločin, rukom crtanim mapama, na kojoj su, po brojevima, upisane Kostine buduće žrtve.

Na jednom posebnom papiru imao je čak i spisak imena koji je javnosti pokazao šef beogradske policije Veselin Milić.

Da je riječ o detaljno pripremljenom zločinu svjedoči i podatak da je u školi pronađen i Kostin ranac, pun municije i Molotovljevih koktela, koji je policija oduzela.

Iz Kostinog stana policija je izvela njegovog oca sa maskom preko lica i kačketom na glavi i uvela ga u policijski automobil. Takođe, iz stana su odneseni svi predmeti, kompjuteri i druge stvari koje će policiji pomoći da sklopi cijelu sliku o zločinu.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo “Teška djela protiv opšte sigurnosti”.

Nikola Uskoković iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu izjavio je da je dječak koji je počinio masakr u školi na Vračaru predat Centru za socijalni rad.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *