Rekonstrukcija ili smjena Savjeta ministara BiH?

0
121

Hoće li sutrašnji dan biti dan D za Savjet ministara Bosne i Hercegovine – rekonstrukcija ili smjena? Može li zahtjev nekoliko opozicionih poslanika u Predstavničkom domu državnog Parlamenta za glasanje o nepovjerenju, u ovakvim političkim okolnostima, naići na odobravanje?

Opozicija ne može mirno gledati šta se dešava, a odvijaju se, kaže za N1 jedna od potpisnica inicijative – nerad, nered, destruktivnost, gafovi, neprimjerene izjave pojedinih ministara, zastoj na evropskom putu, kašnjenje u nabavci vakcina protiv koronavirusa…

-Imamo niz afera izabranih dužnosnika u Vijeću ministara – počevši od zabava u jeku korone, gafova ministrice vanjskih poslova, izjava ministra sigurnosti, do posljednjeg slučaja ilegalnog priređivanja igara na sreću. Trenutno je u fokusu problem u kašnjenju nabavke vakcina protiv koronavirusa čime se direktno ugrožava zdravlje i bezbjednost naših građana. Kada me pitate da li je moguće da će inicijativa biti izglasana, moram priznati da je to prije mjesec dana izgledalo gotovo nemoguće. Međutim, veća sada pojedini zastupnici vladajućih političkih opcija izjavljuju – da ćemo vidjeti, da je sve moguće, rekla je Aida Baručija, poslanik NB-a u Parlamentu BiH.

Šta o svemu kaže nekada najbolje ocijenjeni ministar po produktivnosti u Savjetu ministara, sada šef Kluba poslanika SDS-a, Mirko Šarović? Sve inicijative za smjenu, SDS i PDP će podržati, jer ovo je najgora vlast ikada.

-Ako me pitate – treba li mijenjati Savjet ministara, ja smatram da treba. Kada će se to desiti, neizvjesno je. Mislim da ozbiljnije vrijeme dolazi možda u sedmicama i mjesecima koji su pred nama. Uvjeren sam da ovaj Savjet ministara teško može dočekati nove izbore 2022. godine bez obrzira na težinu, odnosno na to što je mogućnost za smjenu vrlo problematična zbog Doma naroda, kaže Šarović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here