Reis Kavazović donio Instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme ramazana

0
215

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je danas Instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana, odabranog mjeseca posta za muslimane, 2021. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Instrukcijom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa”, objavila je Islamska zajednica u BiH.

Prema kalendaru Rijaseta Islamske zajednice (IZ), zalaskom sunca u ponedjeljak, 12. aprila, nastupa mubarek mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u utorak 13. aprila.

U instrukciji reisu-l-ulema podsjeća da je u skladu sa ranijim instrukcijama posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u njima, odnosno dezinfekciju prostora, dezinfekciono sredstvo za džematlije i slično, te odrediti odgovorno lice koje će na ulazu u obredni prostor nadgledati primjenu higijensko-epidemioloških mjera.

“Nalaže se otvaranje svih raspoloživih prostora (džamija i mesdžida) u kojima se mogu obavljati džuma i dnevni namazi, te razmotriti potrebu i mogućnost organizacije više termina za obavljanje džuma – namaza”, navode iz IZ BiH.

Pojašnjeno je da će se džuma-namaz, podnevna molitva petkom, organizirati na način da se klanjaju četiri rekata sunneta, hutba i dva rekata farza, te završiti namaskom dovom.

“Hutbu držati u skladu sa ranijim instrukcijama donesenim od strane nadležnih organa. Imami će namaze u vrijeme jacije (posljednje dnevne molitve) organizirati na način da se nakon salavata i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravije (4 + 4 rekata) i vitr-namaza (3 rekata)”, pojašnjava se u instrukciji i dodaje kako se dobrovoljni noćni namazi neće organizirati niti obavljati u džamijskim prostorijama.

Instrukcijom se preporučuje da djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u kućnom prostoru, te provođenje propisa iftara, večernjeg obroka tokom mjeseca ramazana, isključivo sa članovima domaćinstva, poštujući odredbe i uputstva nadležnih organa.

“U zemljama na području mešihata i bošnjačke dijaspore nadležne muftije će dati smjernice za organiziranje dnevnih namaza, teravije i džuma-namaza u skladu sa prilikama u svakoj od zemalja. Glavni imami će uz saglasnost nadležnog muftije organizirati učenje mukabela, uz poštivanje mjera nadležnih organa, a propis i'tikafa, osamljivanja u zadnjoj trećini ramazana s ciljem dobrovoljnog ibadeta, bit će organiziran u džamijama gdje za to postoje uslovi”, navodi se u instrukciji.

Rijaset će organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma u ramazanu – Lejletu-l-Bedr, noći bitke na Bedru Fethu-Mekke, praznika osvajanja Mekke i Lejletu-l-Kadr, najodabranije noći u godini, koja je, prema islamskom učenju, vrijednija od hiljadu mjeseci.

Dodaje se da instrukcija važi za organizaciju vjerskih aktivnosti u ramazanu 1442. hidžretske godine za vrijeme vanrednih okolnosti do donošenja odluke o prestanku važenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here