Reflektor: Izborna kupovina praznih trbuha

Piše: Vehid Jahić , predsjednik GO SPU Tuzla (Screenshot)

Umjesto da se bori protiv siromaštva, vlast u Bosni i Hercegovini pred izbore nudi milostinju. Praktično od gladnih trbuha želi kupiti glasove na jesenjim izborima. Pri tom manipulira sa svim i svačim.

Premijer F BiH Fadil Novalić već mjesecima najavljuje da će penzionerima iz budžeta „udijeliti“ po 100 KM, da lakše prebrode ekonomsku krizu, za koju je i sam premijer sa vrhovima SDA i HDZ najodgovorniji.

Vlada TK, kojoj je na čelu SDA-ov mandatar također je donijela odluku da penzionerima, sa najmanjim mirovinama u Tuzlanskom kantonu dodijeli isti iznos „sadake“. Jedni će dijeliti milostinju u augustu, a drugi pred same izbore u septembru.

Kupovina praznih trbuha ide dalje. Krema SDA, predsjednik Bakir Izetbegović, premijer Fadil Novalić, te grado-načelnici u F BiH, iz iste stranke, što je nedefinirano stranačko tijelo koje podsjeća na komunističke politbiroe, nedavno se okupila u Sarajevu. Nisu raspravljali ni o stranačkim, niti pitanjima entiteta ili države, već su izrazili zabrinutost što u F BiH ima puno sirotinje, prešućujući da su i sami značajno odgovorni zbog te pojave.

Bijeda kuca na vrata – (Foto: Ilustracija, arhiva)

O uzrocima siromaštva – lošoj vlasti – nisu raspravljali. Umjesto toga lili su „krokodilske suze“ zbog brojne sirotinje i odlučili su se predstaviti dobrim vlastodršcima, te pomoći cjelokupnoj bijedi, a ne samo sirotim penzionerima. Odlučili su to pred izbore, s eksplicitnom porukom da će se za milostinju pobrinuti kadrovi SDA. Milostinju će dijeliti uoči samih izbora.

Odakle će pomoć dijeliti? Raspoloživih sredstava ima samo u budžetu. To je novac prikupljen od građana. Enormna poskupljenja, što je uvećalo akcize i poreze, punili su budžet mimo plana. Veći budžet nije zasluga vlasti, već su to sredstva građana. Na drugoj strani građani su osiromašeni. Tako se vlast našla u situaciji da se nezasluženo hvali kako država „napreduje“. Prešućuju činjenicu da su zbog toga građani osiromašeni.

Da bi pred izbore amortizirali nezadovoljstvo građana, vlast je odlučila da im udijeli „čanak milostinje“. Najavljuju pomoć mjesecima. Zašto i kako?

Dodjela pomoći najavljuje se pred same izbore. Svima je jasno da je to svojevrsna „kupovina gladnih“. Za uzvrat očekuju da će od njih dobiti glasove i nastaviti sa manipulisanjem građana.

O manipulaciji građana ilustrativan je slučaj penzionera. Prije protesta umirovljenika u Tuzli, na WEB stranici PIO/MIO F BiH bio je podatak da su prosječne penzije 427 KM, ili blizu 43 posto od tadašnje prosječne plate. S obzirom na to da vlastodršci tvrde kako se zalažu za evropska rješenja, “protestanti” u Tuzli su tražili evropske parametre za penzije, gdje su  prosječne mirovine 52 posto od prosječnih plata.

Vlastodršci su se u početku „pravdali“ da nema sredstava za veće penzije, zbog sive ekonomije, kriminala, korupcije i sličnih nepodopština, za čija rješenja prerogative ima vlast. Na taj način, oni su žrtvu – umirovljenike optužili, što su od njih napravili žrtvu. Kasnije su se vlastodršci dosjetili da izmisle neku kategoriju „samostalne“ penzije. Po tom parametru, prosječne mirovine su iznosile oko 50 posto od prosječnih plata. Kako se došlo do tih računica?

Jednostavno, manipulacijom. Penzije nisu povećavane i suludo je tvrditi da je prosjek uvećan. Ali, oni su iz statistike isključili 70-80.000 umirovljenika sa najnižim penzijama. Tako su „izračunali“ novi, „veći“ prosjek. Nakon toga dobili su računicu o „samostalnom“ prosjeku od 544,79 KM. To je podatak za manipulaciju sa obespravljenim penzionerima.

Matematika je neumoljiva. U analiziranom periodu prosječne penzije od 427 KM, povećane su za 11 posto. To znači da sa povećanjem prosječne penzije iznose 470 KM, a ne 544,79 KM. U istom periodu povećane su plate poslanicima i javnoj upravi za 10 posto. Posljednja prosječna plata u F BiH je iznosila 1.110 KM. Da imamo evropske, a ne plemenske kriterije raspodjele, prosječna mirovina bi iznosila 577 KM i bila bi 107 KM veća od sadašnje.

Šta to znači? To znači da vlastodršci manipulišu sa penzionerima. Udijelit će im „sadaku“ od 100, a sa najnižim 200 KM i zauzvrat očekuju od njih glasove. Evropsko i civilizacijsko rješenje bi bilo da su im uvećali penzije za 107 KM i isplaćivali ih cijelu godinu, a ne samo za pijačnu kupovinu glasova.

Slučaj penzionera je indikator manipulacije vlastodržaca sa svim ugroženim i osiromašenim kategorijama. U prilog takvoj tezi zorno govori činjenica da vlastodršci podatke i činjenice o potrošnji budžeta čuvaju „kao oči u glavi“. Da bi to uspjeli čine i „siledžijstvo“ nad zakonima i ne provode naloge Revizije, a u nekim „kriminalnim osinjacima“ ne dozvoiljavaju im ni kontrolu.

Ugroženi i osiromašeni, na izborima razmišljajte. Nemoralni, kriminalni, korupcijski i manipulativni politički supstrati ne zaslužuju narodno povjerenje. Bez obzira što će vam uoči izbora dati „sadaku“. (Piše: Vehid JAHIĆ, predsjednik GO SPU Tuzla)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

One comment

  1. Bravo Vehide za ovu analizu. Valjda progledaju penzioneri bar 2. Oktobra na izborima i glasuju za sebe a ne za katile svoje.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *