Redovi očajnika: Trijaža u UKC Tuzla (Foto)

Pomisao na odlazak u UKC Tuzla, izaziva jezu i diže kosu na glavi, kaže stariji gospodin, stojeći više od dva sata u redu za trijažu ispred Plave klinike UKC Tuzla.

Slično govore i drugi pacijenti. Kažu, čeka se i po četiri sata, ovisno o kojoj se klinici radi. Ovako je ispred Transfuziologije, Plave klinike, stare bolnice, Internog, Dječije bolnice…

Bilo je slučajeva da starijim osobama pozli, pa im pomažu ostali pacijenti, ako nemaju pratnje. Nikome nije ugodno stojati na suncu, a ni na kiši, ovisno o vremenu.

Iako je jasno da svi žele da virus korona ne uđe u bolničke prostorije, jednako je jasno da je ovakva organizacija, s redovima i satima čekanja, loša i da se treba naći bolje, povoljnije rješenje. Kakvo? – pitanje je za one koji o tome treba da brinu.

Možda bi se krizni štabovi mogli pozabaviti ovim problemom, možda angažovati više osoblja, prevashodno smirenog i strpljivog, za razliku od pojedinih sestara koje neskriveno ispoljavaju nervoznu, bahatost i osionost.

Ni medicinskom osoblju nije lako, dosta “bijelih i plavih mantila” su na visini zadatka, atmosfera u redovima je napeta, neki su pacijenti, čak djeca, bez maske, o fizičkoj distanci malo ko brine. Šta smo dobili ovakvom organizacijom u vremenu kada se virus korona “povampirio”, pa se ponovo širi u talasima?

I da ne govorimo samo o UKC-u, ovako je i ispred Doma zdravlja u Tuzli, a upućeniji kažu ispred svih domova zdravlja i bolnica u općinama TK, kao i pred ambulantama porodične medicine.

Ako se u redovima nađe jedna inficirana osoba, sve se komplikuje i usložnjava, pa nije na odmet analizirati stanje i tražiti bolja rješenja. od sadašnjeg. (S. Alić – Foto: Tuzlalive.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *