Recept za proljetnu salatu, možete je jesti i toplu i hladnu

Zdravlje ulazi na usta i zbog toga je jako važno kako se hranite.

Voće i povrće iznimno su zdrave namirnice i trebalo bi ih svakodnevno imati na jelovniku.

Ako vam je ponestalo ideja za zdrave obroke, nutricionistica Amela Ivković O'Reilly otkrila je kako pripremiti proljetnu salatu.

Možete je jesti i toplu i hladnu, a vašem će organizmu podariti toliko potrebne vitamine, minerale te druge blagotvorne elemente.

Salata je vrlo fleksibilna, pa se ne morate strogo držati recepta. U jelo možete dodati svoje omiljeno voće i povrće.

Potrebni sastojci: 200 g kvinoe ili druge žitarice po želji (riža, zob, proso), 300 g crvenog kupusa izrezanog na tanke kriške, četiri kašike jabukovog sirćeta, četiri kašike maslinovog ulja, jedna kašika suhog začina majčine dušice ili origana, 400 g grilovanog povrća (mrkva, batat, tikva), sjemenke jednog nara ili jedna velika jabuka ili kruška isječena na sitne kocke, četiri kašike svježe isjeckane mente, peršun, kopar, korijander, 300 g feta sira, 150 g maslina.

Postupak pripreme:

1. Skuhajte žitarice po preporuci na paketu (možete ih skupahti u povrtnom ili mesnom temeljcu kako biste pojačali nutritivnu vrijednost).

2. Dok se žitarica kuha, isjeckajte kupus, dodajte jabukovo sirće i prstohvat soli i pomiješjate sve ravnomjerno u zdjeli.

3. Kada je kvinoa spremna, dodajte je kupusu, zatim sipajte maslinovo ulje i suhe i svježe začine te grilovano povrće.

4. Dodajte sjemenke nara, masline, i maslinovo ulje. Na vrhu dodajte feta sir, so i biber po želji i poslužite. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *