Recept za dobar san: Ovi čajevi riješit će vas nesanice

Spavanje je ključno za funkciju cijelog organizma jer obnavlja i osvježava um i tijelo te omogućava da imamo više energije i budemo produktivniji tokom dana.

Iako stalno slušamo i čitamo o važnosti uređenog ritma spavanja, zapravo malo ko od nas to na kraju shvati ozbiljno.

Živimo izrazito užurbanim tempom života u koji pokušavamo “ugurati u dan” baš sve što možemo, pa ne čudi da barem u nekoj fazi života imamo probleme s nesanicom.

Zašto je spavanje važno?

Postoji veći rizik za debljanjem

Nedostatak kvalitetnog sna povezujemo s neuravnoteženim hormonima, slabom motivacijom za tjelesnom aktivnošću i donošenjem loših odluka kada je izbor hrane u pitanju.

Bit ćete dekoncentrirani

Neprospavane noći uzrokuju slabo pamćenje i dekoncentriranost, što ne čudi jer je spavanje važno za različite funkcije mozga.

Veći je rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Ako niste dovoljno naspavani, izlažete se daleko većem riziku od srčanih bolesti ili moždanog udara od onih koji spavaju sedam do osam sati tokom noći.

Vaš imunološki sistem će se gasiti

Vaše tijelo mora se napuniti energijom i pripremiti za novi dan. U protivnom ne oslabi samo tijelo, već i imunološki sistem, te će se teže boriti kada ga napadnu virusi i bakterije. Pokazalo se da čak i mali gubitak sna može oštetiti imunološku funkciju.

Prirodne tehnike uz malo kontinuiteta mogu popraviti, pa i trajno poboljšati stvari. Ako nije nužno, nemojte prelaziti na tablete za spavanje dok niste isprobali sve prirodne metode.

U nastavku donosimo nekoliko učinkovitih rješenja za bolji san u vidu pet prirodnih čajeva.

Čaj od kamilice

Kamilica se koristi stoljećima u tradicionalnoj medicini. Zahvaljujući svojim brojnim ljekovitim sastojcima, kao što su apigenin i bisabolol, često se miješa s drugim biljkama (najbolje s matičnjakom) kako bi se napravio ultimativni napitak za čvrst san.

Čaj od lavande

Biljka lavande ima sposobnost da se smanji anksioznost, stres i postoperativne boli, a sve te stvari doprinose pojavi nesanice. Lavanda opušta tijelo, a lijepo i miriše.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak se koristi u borbi protiv poremećaja spavanja još od srednjeg vijeka. Matičnjak ima sposobnost umiriti um i smanjiti anksioznost.

Rooibos čaj

Rooibos je vrsta čaja iz Južne Afrike. Bogat je željezom i magnezijem, a za te minerale vjeruje se da pomažu u borbi protiv nesanice.

Čaj od valerijane

Valerijana je jedna od rijetkih biljaka koja ima sedativna svojstva, ali na najsigurniji i najprirodniji mogući način. Za ugodniji okus dodajte još poneku biljku poput nane, kamilice ili kantariona. Čaj od nane također je jedan od čajeva koji su pokazali umirujuće djelovanje. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *