Naša stranka o donacijama Vladi KS: Ovo je očajnički čin!

0
1129

Naša stranka je komentarisala poziv Vlade Kantona Sarajevo da joj pravna lica doniraju sredstva za suzbijanje pandemije COVID-19.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ministarstvo finansija KS uputilo je apel svim pravnim i fizičkim licima u zemlji i inostranstvu da uplate novac, kao pomoć Vladi KS, u borbi protiv pandemije koronavirusa. Klub zastupnika Naše stranke u Skupštini KS ovaj čin smatra obeshrabrujućim i činom koji može izazvati paniku među građanima.

U trenutku kad Vlada KS treba pokazati odlučnost i hrabrost, lobirati kod međunarodne zajednice za pomoć za borbu protiv pandemije, ona pokazuje čin očajnika tražeći donacije od pravnih i fizičkih lica.

Umjesto da već imamo formiran krizni štab za saniranje posljedica po ekonomiju i to sastavljen od eksperata, sa tačnim mjerama za sanaciju i pomoć privredi, mi svjedočimo pozivu Ministarsva finansija KS pravnim licima u zemlji i inostranstvu za donacije, a imamo na raspolaganju blizu jedne milijarde maraka.

Vlada je tim činom pokazala da je nedorasla trenutku. Pozivamo ih da pod hitno povuku poziv za donacije i pokažu spremnost za borbu protiv epidemije. Naša stranka, ali i brojni eksperti iz različitih sfera društva ponudili su svoju bezrezervnu podršku u nalaženju načina za prevazilaženje krize. Vlada se na to oglušila. Odabrala je strategiju čekanja milostinje. Ovo je sramota tim više što se radi o najbogatijem dijelu države. Kakvu pouku iz njihovog čina mogu izvući znatno siromašniji kantoni koji se dostojanstveno bore s epidemijom?

Očekujemo da Kanton Sarajevo bude primjer i predvodnik u ovoj borbi. Nećemo dopustiti da budemo na začelju i čekamo na dobru volju ljudi koji su spremni odvojiti dio vlastitog novca za pomoć iako im je i samima pomoć potrebna i očekuju je od Vlade KS”, saopćila je Naša stranka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here