Razvojni projekat u Federaciji BiH iz oblasti namjenske industrije

Gotovo 2,7 miliona maraka izdvojila je Vlada Federacije još u budžetu za 2020. godinu za podršku razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine iz oblasti namjenske industrije, a u dva navrata načinila je izvještaj koje pokazuje kako se novac trošio te za koje namjene.

Večernji list imao je uvid u detalje iz izvještaja o kontroli namjenskog utroška grant sredstava utvrđenih u razdjelu 17. proračuna FBiH za 2020. godinu federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije “Kapitalni transferi javnim poduzećima – Finansiranje razvojnih projekata u FBiH iz područja namjenske industrije”.

U tom dokumentu vidljivo je kako je Vlada ukupno izdvojila 2,699.872 marke za sedam privrednih subjekata – Igman d.d. Konjic, Zrak d.d. Sarajevo, TRZ Hadžići d.d. Hadžići, Pretis d.d. Vogošća, BNT TI1/111-1 d.d. Novi Travnik, Binas d.d. Bugojno i Unis Ginex d.d. Goražde.

PAKIRANJE MUNICIJE

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ranije je, još u novembru prošle godine, pri razmatranju izvještaja Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška grant sredstava za projekte u namjenskoj industriji, osim usvajanja izvještaja, konstatirala i kako je privredno društvo Igman d.d. Konjic dodijeljena grant sredstva u iznosu od 387.114 KM namjenski utrošilo za kupovinu stroja za pakiranje streljiva 9 x 19 mm, ukupne vrijednosti 503.430,64 KM, od toga su 387.114 KM grant sredstva Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, a iznos od 116.316,64 KM vlastita sredstva.

Istodobno, dala je dodatni rok od 90 dana društvima Zrak d.d. Sarajevo, TRZ Hadžići d.d. Hadžići, Pretis d.d. Vogošća, BNT TI1/111-1 d.d. Novi Travnik, Binas d.d. Bugojno i Unis Ginex d.d. Goražde.

U ovom drugom izvještaju utvrđeno je kako je privredno društvo Unis Ginex d.d. Goražde izvršilo svoju ugovornu obvezu, odnosno kako je namjenski utrošilo dodijeljena grant sredstva, i to za kupovinu i instaliranje šestovretenog automata TORNOS MULTISWISS 6 x 16 ukupne vrijednosti 1,893.748 KM, od čega su sredstva u iznosu od 347.410 KM grant sredstva Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, a vlastita sredstva u iznosu od 1,546.338 KM.

ROKOVI

Za ostala je poduzeća zatraženo produženje roka za pravdanje sredstava, a s obzirom na to da izvještaj datira iz juna, moguće je da je u međuvremenu došlo do promjena u samim iznosima, piše Večernji list BiH.

Privredno društvo Zrak d.d. Sarajevo, u cilju pravdanja dodijeljenih sredstava u iznosu od 287.854 KM, dostavilo je dokumentaciju kojom pravda iznos od 18.306,57 KM, uz napomenu da se društvo i dalje nalazi u iznimno teškoj situaciji, s blokiranim računima, promjenama Uprave (tri razrješenja i dva imenovanja), radničkim neposluhom, isključenjem električne energetike, zbog čega se traži dodatni rok od 120 dana za realizaciju obveza iz potpisanoga Ugovora.

Privredno društvo TRZ Hadžići d.d. Hadžići je od dodijeljenog iznosa grant sredstava od 337.484 KM opravdalo iznos od 239.163,81 KM. Društvo provodi aktivnosti na stavljanju u funkciju Obradnog centra, tip GS250L i nabave CNC Glodalice te predlaže dodatni rok od 90 dana za realizaciju neopravdanog dijela sredstava. Privredno društvo Pretis d.d. Vogošća dodijeljena sredstva u iznosu od 426.818,00 KM nije opravdalo jer nije izvršena nabavka ii instaliranje laboratorija za ispitivanje kvalitete eksplozivnog liva (mašina X-RAY). Društvo traži, navodi se u izvještaju, produženje roka za pravdanje dobivenih grant sredstava u idućih 6 mjeseci.

Privredno društvo BNT-TMiH d.d. Novi Travnik, od dodijeljenog iznosa grant sredstava – 476.448 KM, realiziralo je iznos od 330.000 KM te se navodi kako će preostali iznos od 146.448 KM biti realiziran nakon puštanja peći za termičku obradu. Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, društvo je tražilo da se rok za pravdanje dodijeljenih grant sredstava produži na 90 dana.

Privredno društvo Binas d.d. Bugojno, od ukupnog iznosa dodijeljenih grant sredstava – 436.744 KM, opravdalo je iznos od 306.108,98 KM.

Društvo je, objašnjava se u izvještaju, pokrenulo aktivnosti na realizaciji neopravdanog dijela grant sredstava, kroz nabavku sirovina i materijala (eksploziv B komponenta, bakrena traka i aluminijske legure). Zatražen je dodatni rok od 90 dana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *