Razmotriti sankcije Dodiku i od njega kontrolisanim firmama

Josip Juratović, poslanik u Bundestagu iz redova vladajuće SPD smatra da je nova ministrica vanjskih poslova Njemačke s pravom pokrenula pitanje sankcije Miloradu Dodiku.

– Jer želi da se i EU konačno odluči da li će pratiti politiku koja jača demokratske institucije čemu teži i zapadni dio EU ili će nastaviti da gleda kroz prste, pa čak i finansijski podržava one političke snage koje bi htjele da EU svedu na politički populizam, poput Viktora Orbana. Naročito sam protiv sankcija koje bi ugrožavale narod, ali pojedince kao što su Milorad Dodik i od njega kontrolisane firme u svakom slučaju bi trebalo uzeti u razmatranje, jer je to jedina mogućnost da se takvi ljudi stave pod kontrolu međunarodne zajednice i onih pravila koja su neophodna da bi se demokratsko društvo stabilizovalo, kaže Juratović za Novu S.

On smatra da što se tiče režima u Srbiji, moguće je da će izgubiti leđa u Berlinu odlaskom Angele Merkel.

– Ali Srbija kao i sve ostale zemlje zapadnog Balkana neće izgubiti podršku na putu ulaska u EU, već će se jačanjem temelja demokratskog sistema Srbiji kao i ostalim zemljama u regionu olakšati put u EU. Za razliku od Merkel, Olaf Šolc želi jaku Evropu sa demokratskim institucijama, a ne stabilokratiju koju je podržavala Merkel, koja je istovremeno kočila put Srbije u EU i jačala vladajući režim znajući da sa takvim režimom Srbija nikada neće ući u EU, kaže Juratović.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *