Razmišljanje o svakodnevnici: Svako sija u svoje vrijeme!

Ne odričite se svojih snova, sanjarenja o boljem životu i uspjesima. Činite dobra djela kada imate priliku, budite zahvalni, budite otvoreni za ljepotu oko sebe
(“Ne postoji loš dan, druže moj, ako ujutro ustaneš živ i zdrav!”, kaže autorica članka – Foto: Ilustracija, Facebook)

Lično smatram da je negdje oko 50 posto našeg potencijala za sreću genetski određeno rođenjem. Mali dio otpada na okolnosti u kojima živimo, a ostatak je u našim rukama. Mi smo ti koji pridonose vlastitoj sreći odabirom misli, ponašanja, aktivnosti i navika.

Treba biti svjestan važnosti malih životnih radosti poput npr. prvog gutljaja kafe ujutru, šetnje u prirodi, lijepog druženja, ukusnog zalogaja i sl. One su ključne za naše emocionalno blagostanje i mentalno zdravlje. Ne treba biti pohlepan i hrliti da se dobije sve što se poželi po principu “hoću sve i odmah” jer imamo primjere u okolini gdje vidimo da su mnogi ljudi skromnijeg imovinskog stanja sretniji od onih bogatijih, bolje su organizovani i trude se da si priušte što više malih sretnih trenutaka u svakodnevnici, jer su upravo oni izvori istinske radosti. Sve ostalo je bonus.

Pustite da život teče polako, mirnim tokom, da ne izgorite prije vremena. Dakle lagano, korak po korak, dan po dan i sve će polako doći na svoje mjesto. Takođe, obzirom da nema mnogo pravde na svijetu, svako od nas treba biti svjestan, da uprkos svim vrlinama, možda nećemo biti dovoljno poštovani i nagrađeni. To je realna kalkulacija i zato treba poštovati sebe, znati ko ste i čuvati svoj identitet koji je jedinstven i dragocjen. Ako tu i tamo napravite neku grešku u koracima, ne doživljavajte to tragično, nego pokušajte da ih ispravite. Na greškama se uči, jer nas one često dovedu na ispravnu životnu stazu. Zato budite zahvalni i na teškim trenucima, jer vas oni itekako oblikuju.

Ne odričite se svojih snova, sanjarenja o boljem životu i uspjesima. Činite dobra djela kada imate priliku, budite zahvalni, budite otvoreni za ljepotu oko sebe. Pozitivan pogled na svijet svakako treba njegovati, naročito u ovim vremenima kada smo okruženi masom negativnosti, loših vijesti sa svih strana, nesigurnošću i lošim pojavama na koje nemamo nikakav uticaj. Nemojte da kukate već idite dalje, sve dalje dok vas služe i noge i srce.

Svakome bih poručila: “Ne postoji loš dan, druže moj, ako ujutro ustaneš živ i zdrav!” Ne upoređujte se s drugima, jer svi imamo bogomdan jedinstven put kojim koračamo. Nema poređenja između sunca i mjeseca, SVAKO SIJA U SVOJE VRIJEME. (Piše: Slavenka RADOVANOVIĆ, Facebook)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *