Razbijena međunarodna mreža pedofila u Australiji, uhapšeno 19 osoba

U Australiji je uhapšeno 19 muškaraca zbog optužbi za zlostavljanje djece nakon što je dojava Federalnog istražnog biroa Sjedinjenih Američkih Država (FBI) otkrila “sofisticiranu” međunarodnu mrežu pedofila.

Šefica australske federalne policije Helen Schneider izjavila je da je 13 djece spašeno s mreže koja je navodno koristila šifriranje i druga sredstva za dijeljenje materijala o eksploataciji djece na dark webu.

“Kriminalci koji koriste šifriranje i mračnu mrežu predstavljaju izazov za provođenje zakona, ali operacija Bakis pokazuje da kada radimo zajedno možemo izvesti navodne počinitelje pred sudove”, rekla je Schneider.

Policija je saopćila da je većina osumnjičenih, starosti između 32 i 81 godine, imala karijere koje zahtjevaju tehničko poznavanje računara i interneta. Neki od optuženih su navodno sami proizveli materijal za seksualno zlostavljanje djece.

Australska policija počela je da istražuje mrežu nakon što su dva agenta FBI-a koji su istraživali zločine seksualnog zlostavljanja djece ubijena 2021. godine.

Specijalni agenti FBI-ja Daniel Alfin i Laura Schwartzenberger ubijeni su dok su izvršavali nalog za pretres stana 55-godišnjeg IT radnika Davida Lee Hubera na Floridi.

Vlasti u SAD-u su do sada u okviru svojih istraga uhapsile 79 i osudile 43 osobe. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *