Rat u Ukrajini: Strane isključive, mir daleko!

U jednom ljetovailištu u Švajcarskoj razgovaraće se o prekidu rata u Ukrajini , bez Rusije, a papa Franjo od Kijeva traži više hrabrosti za shvatanje situacije
Đuro Kozar, kolumnista, portal

(Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

Švajcarska kao vojno neutralna zemlja u ljetovalištu Burgenštok domaćin je konferencije o ukrajinskoj ”formuli mira” na kojoj će sudjelovati zvaničnici iz stotinjak država i organizacija, ali bez Ruske Federacije koja nije pozvana. Organizatori navode da će ovaj samit težiti tome da “zajednički definira plan” o tome kako uključiti i Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, ali će to teško ići budući da su dvije zemlje u ratu – vrlo isključive.

Ukrajinski uvjet za prekid vatre je da se ruski agresor potpuno povuče iz njihove zemlje, a Rusija zahtijeva da teritorij koji su invazijom zauzeli ostane njihov, a to je petina napadnute zemlje. I dok su obje strane tvrde u svojim zahtjevima, dotle traju borbena dejstava, ginu vojnici i civili, ruše se ukrajinska materijalna dobra. I traje strah da bi se rat mogao proširiti.

U intervjuu za švajcarsku televiziju RSI papa Franjo je nedavno rekao da Ukrajina treba da ima “hrabrosti da podigne bijelu zastavu i pregovara“. Potom je objasnio da njegove riječi nije trebalo protumačiti tako da bi Ukrajina trebala odustati, jer nije uspjela odbiti ruske snage. Dodao je i to da onim što je rekao nije dao legitimitet jačoj strani.

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je papinskog nuncija u Kijevu i izrazilo razočarenje zbog papinih izjava. U pokušaju da smiri tenzije državni sekretar Vatikana kardinal Pietro Parolin je rekao kako je Papin apel upućen za stvaranje uvjeta „za diplomatsko rješenje koje traži pravedan i trajni mir”. I dodao; “Sveta Stolica je zabrinuta zbog rizika od proširenja rata“.

Pored toga, Parolin  je pojasnio da Vatikan Rusiju smatra agresorom u ratu u Ukrajini i da je na toj zemlji da preduzme diplomatske korake za njegovo okončanje:

Ista ljudska volja koja je izazvala ovu tragediju također ima mogućnost i odgovornost da preduzme korake da se ona okonča i otvori put diplomatskom rješenju“, smatra on.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tvrdi da Kijev nikada neće kapitulirati, odgovarajući na poziv pape Franje Ukrajini da pokaže “hrabrost bijele zastave” i pregovara o prekidu rata s Rusijom. Poručio je Vatikanu da obrati posebnu pozornost na svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu. Ministar je objavio na X-u da snažna osoba u bilo kojem sporu treba da stoji na strani dobra, a ne da ih pokušava staviti u istu ravan i nazvati to ‘pregovorima'”.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova istakla je da Zapad koristi Ukrajinu kao instrument svoje ambicije da oslabi Rusiju.

Kako ja to vidim, Papa traži od Zapada da ostavi svoje ambicije postrani i prizna da je u krivu“, prenosi ANSA njene riječi.

Što se tiče Rusije, rekla je da oni nikada nisu blokirali pregovore. Zaharova je pritom dodala i da je stanje u Ukrajini “bezizlazno”.

Dvije godine su i tri i po mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu, ali taj rat traje već deset godina, od 2014. kad je okupiran Krim. Ukrajinski branitelji, kao i ruski agresori sve više su umorni, ali alternative još nema. Međutim, smanjiala se i motiviranost saveznika da pomažu Ukrajini, pa se Kijev najviše uzda u SAD – barem dok Donald Tramp ne dobije predsjednićke izbore, ako ih dobije. On je već najavio da će američka “novčana infuzija” Ukrajini, kad on pruzeme funkciju, presušiti. (Piše. Đuro KOZAR, vojnopolitički anailtičar iz Sarajeva)
—————————————————————–
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *