Rat između Azerbejdžana i Armenije

0
789

Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Ubrzo je ratno stanje proglasio i parlament Azerbejdžana, koji je uveo i policijski čas u nekoliko regiona.

Obje strane su prijavile da ima civilnih žrtava. Kako prenose strani mediji, do sada je ubijeno 16 osoba, a ranjeno više od 100 ljudi.

Iran je pozvao Armeniju i Azerbejdžan na hitan prekid sukoba oko Nagorno-Karabaha, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saed Katibzadeh i izrazio spremnost Teherana da pomogne u uspostavljanju primirja.

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov i šef evropske diplomatije Josep Borell razgovarali telefonom o trenutnoj situaciji u Nagorno-Karabahu.

Tokom telefonskog razgovora, zvaničnik EU izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u regionu.

Borell je naglasio važnost smanjenja tenzija, kao i preduzimanje odgovarajućih koraka za postizanje prekida vatre.

S druge strane, ministar Azerbejdžana rekao je da su oružane snage Armenije pokrenule još jednu agresiju, te da je napad nastavak svrsishodnih provokativnih aktivnosti koje je Armenija sprovela posljednjih mjeseci.

Naglašeno je i da odgovornost za situaciju u potpunosti snosi političko i vojno rukovodstvo Armenije.

Premijer Armenije Nikol Pašinjan pozvao je telefonom ruskog lidera Vladimira Putina, saopšteno je iz Kremlja.

Tokom razgovora lideri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Nagorno-Karabahu.

Ocijenili su i da je neophodno preduzeti sve napore kako se situacija ne bi izmakla kontroli, što podrazumijeva obustavu svih borbenih dejstava.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here