Raspisana međunarodna tjeralica za Zdravkom Mamićem

Vrhovni sud Hrvatske u srijedu je odbacio žalbu Zdravka Mamića i potvrdio ranije donijeto rješenje Županijskog suda u Osijeku da Mamiću može da se sudi u odsustvu.

Vrhovni sud Hrvatske je, ne navodieći ime Zdravka Mamića, navelo da je odbačena žalba njegovog advokata i da je potvrđena odluka koju je ranije donio Županiski sud u Osijeku koji je ocijenio da Mamiću može da se sudi u odsustvu.

U svojoj odluci, Vrhovni sud je podsjetio da se protiv Mamića i njegovih saučesnika vodi postupak za niz krivičnih djela. Takođe, za Mamićem je rapsisana međunardona potjernica i izdat je evropski nalog za hapšenje.

Mamić se već duži period nalazi u Bosni i Hercegovini čije državljanstvo, uz hrvatsko, ima pa je ova zemlja ocijenila da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Na osnovu prve optužnice Mamić je u junu 2018. godine nepravosnažno u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora po optužnici da je nedozvoljeno izvukao oko 15.4 miliona eura iz Dinama.

Druga optužnica koju je u maju 2019. pokrenuo Županijski sud, Mamić se sa šestoricom saučesnika tereti da je zagrebački klub oštetio za dodatnih 26.5 miliona eura. Drugom slučaju dodat je u oktobru 2019. godine i optužnica je da neovlašteno kao član Izvršnog odbora kluba u Klagenfurtu podigao sa računa kluba 2.2 miliona eura.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *