Raspada se većina u Tuzli: Vijećnicima DF-a naređeno da prekinu saradnju sa SDP-om!

Kantonalni odbor DF-a u Tuzli izdao je instrukciju svojim vijećnicima u Gradskom vijeću kojom im naređuje napuštanje saradnje s većinom te prelazak u opoziciju, nakon informacije da će u novoj Kantonalnoj vladi biti ministar iz neparlamentarnog HDZ-a.

Proteklih dana predstavnici SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke vodili su intenzivne pregovore vezano za formiranje nove Vlade Tuzlanskog kantona, na čijem čelu će se nalaziti ugledni univerzitetski profesor Kadrija Hodžić.

U žižu javnosti dospjela je informacija o tome da će se na mjestu ministra zdravstva naći Božo Jurić iz HDZ-a. Kako nam je potvrđeno iz skupštinske većine, njega je na tu poziciju predložila PDA kojoj su prema dogovoru pripala četiri ministarstva.

Međutim, formiranje vlasti na kantonalnom nivou zatreslo je većinu u Gradskom vijeću Tuzle koja će se shodno potezu Demokratske fronte raspasti.

Naime, zbog informacije da će u novoj Kantonalnoj vladi biti i ministar iz HDZ-a, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić izdao je instrukciju kojom vijećnicima ove stranke Emiru Čehajiću i Zlatanu Fatušiću naređuje da odmah prekinu sve kontakte i bilo kakav vid političke saradnje sa SDP-om, SBB-om i Našom strankom.

Kao razlog je navedena podrška koju ove stranke daju “rasističkom UZP-konceptu takozvanog ‘legitimnog predstavljanja’ i ‘autentičnih predstavnika naroda’ u Tuzlanskom kantonu, a imajući u vidu posljednja dešavanja u kantonu i otvorenu kolaboraciju sa HDZ-om kao nosiocem projekta”.

“Budući da se na ovaj način, odnosno otvorenom podrškom SDP-a, SBB-a i Naše stranke, nedemokratskom projektu tzv. ‘legitimnog predstavljanja’ i ‘autentičnih Hrvata, Srba i Bošnjaka’ u srcu građanske Tuzle nanosi ogromna šteta izgradnji demokratskog građanskog društva i demokratskim vrijednostima u BiH nalaže se vijećnicima Demokratske fronte u Gradskom vijeću Tuzle da odmah pređu na opozicioni režim samostalnog rada i političkog djelovanja, nezavisno od bilo kojeg drugog političkog subjekta”, navodi se u instrukciji Kantonalnog odbora DF-a.

Kakav će stav vijećnici DF-a konkretno zauzeti moglo bi biti poznato već u četvrtak, kada je zakazana sjednica Gradskog vijeća Tuzle.

Instrukcija vijećnicima DF-a u Gradskom vijeću Tuzle (Foto: Klix.ba) Instrukcija vijećnicima DF-a u Gradskom vijeću Tuzle (Foto: Klix.ba)

 

Vijest da HDZ ulazi u vlast u Tuzlanskom kantonu usijala je atmosferu na političkoj sceni, posebeno zbog činjenice da su SDP i Naša stranka dosad kategorično odbijale bilo kakav vid koaliranja sa nacionalnim strankama. Među njima su HDZ, kao i PDA koju su svrstali u isti rang.

A nakon što se informacija pojavila u svim medijma vezano za HDZ-ov ulazak u vlast u Tuzlanskom kantonu, iz kantonalnog ogranka SDP-a su kazali da je Božo Jurić sada bivši član HDZ-a, s obzirom na to da je ranije napustio ovu stranku.

“Tog ministra je predložila PDA i čovjek ima jasnu potvrdu kada je izašao iz HDZ-a. Da li trebamo uzimati biografije ljudi o tome kada se neko očešao o neku političku partiju”, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je danas boravio u Tuzli na sjednici Predsjedništva partije koja je organizovana u tom gradu.

Inače, o značaju angažmana Bože Jurića u HDZ-u govori činjenica da je na minulim lokalnim izborima bio na listi te stranke za Gradsko vijeće Tuzle i osvojio je 233 glasa što mu nije bilo dovoljno za ulazak u to tijelo.

Kandidati za ministre u Kantonalnoj vladi dobili su zeleno svjetlo mandatara Kadrije Hodžića koji je najviše insistirao na stručnoj, a ne stranačkoj vladi. Imenovanje nove vlade najavljeno je za sutra na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. (A.K., Klix.ba)

Podijeli

3 0 komentara

  1. Taman pomislim da treba rastjerati fiskulturnike, harmonikase sumare i travnicke fakultetlije, talibani se okome na jedinog pravog doktora Jurića.
    Pa nije ovo Sarajevo majku mu.

    • Najbolje da se sad sve stranke udruze, otresu SDP i PDA, formiraju novu većinu i smijene Imamovića. On već 20 godina djeluje destruktivno na razvoj grada i stvara lošu političku klimu. Bar ja tako mislim

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *