Rasformiran Gradski odbor Naše stranke Tuzla: Rad usmjerava tročlani Povjerenički odbor!

0
1647
Mnogi otpali, neki ostali - članovi GO Naše stranke uoči izbora 2018. godine (Foto: Miro Petrović)

Ne zna se tačno kada, ali provjereno je: raspušten je Gradski odbor Naše stranke Tuzla, a do daljeg će radom rukovoditi Povjereništvo u čijem sastavu se nalaze Mirjana Lepić Marinković, Omer Berbić i Dilista Bašić.

Iz nezvaničnih izvora doznajemo da je ostavku na članstvo u Predsjedništvu Naše stranke podnio prof. dr. Semir Ahmetbegović, godinama jedan od najagilnijih tuzlanskih članova. Razlog je političko neslaganje sa stavovima predsjednika NS Peđe Kojovića i potpredsjednice Sabine Ćudić, dok ostali članovi Predsjedništva mudro šute i povlađuju čelnicima stranke.

Umjesto dr. Ahmetbegovića, u Predsjedništvo Naše stranke imenoavna je Mirjana Marinković Lepić.

Poznato je da je Ahmetbegović uoči novembarskih izbora dao ostavku na mjesto šefa izbornog štaba GO NS Tuzla i tada je tražio razrješenje iz Predsjedništva stranke. Jedini je glasao protiv promjene tuzlanskog kandidata za gradonačelnika (Derviš Čičko – op.a.) i javno je diskutirao o tome, ne slažući se s imenovanjem drugog kandidata (Mirjana Lepić Marinković – op.a.).

Da je Gradski odbor Naše stranke Tuzla raspušten potvrdili su za TuzlaLIVE član Povjereništva Omer Berbić i predsjednik RO NS TK, Zvjezdan Karadžin. Međutim, nijedan nije mogao reći kada je tačno “centrala” raspustila Gradski odbor u Tuzli.

– Gradski odbor je rasformiran, jer smo bili u vd mandatu oko dvije godine i onda je Alić (Jasmin – op.a.) kao vd predsjednik dao ostavku zbog toga što nismo ispunili izborni cilj. Tako da ovo povjereništvo služi da stranku dovede do zbora članstva koje će se desiti u sljedećih šest mjeseci – izjavio je Berbić za naš portal.

Dodao je, koliko je upoznat, da je Gradski odbor rasformiran prije desetak dana.

Što se tiče ostavke profesora Ahmetbegovića, kaže da je ostavku podnio prije početka same kampanje.

– Tačne razloge ne znam, nisam bio u izbornom štabu, slažem se da je odličan kadar – rekao je Berbić.

Predsjednik Regionalnog odbora NS TK i član Prdsjedništva stranke, Zvjezdan Karadžin, opet, kaže da su rasformirani svi odbori kojima je istekao mandat.

– Pošto se ne mogu održati zborovi članstva, uvedena su povjereništva, čiji je mandat do šest mjeseci da organizuju dalji rad, dok se ne steknu uslovi da se održi zbor članstva. Npr. raspušten je i Odbor opštine Centar u Sarajevu koja ima sedam vijećnika – navodi Karadžin.

Oko datuma rasformiranja Gradskog odbora NS Tuzla kaže:

– Ne znam tačno kada je rasformiran, mislim nekad u januaru.

Objasnio je zašto su, po njegovom mišljenju, ostavke podnijeli dosadašnji predsjednik GO NS, Jasmin Alić, i član Semir Ahmetbegović.

– Jasmin Alić je dao ostavku ishitreno zbog, po njemu, slabog izbornog rezultata, a Semir Ahmetbegović zbog obaveza, ali tu je sa nama, čujemo se redovno. Kao i Alić – zaključio je Karadžin.

Kontaktirali smo još dva bivša člana GO NS Tuzla, ali nisu željeli javno komentirati zbivanja u NS Tuzla.

Prvi, jer od decembra nije član Naše stranke, a drugi zbog toga što, kaže, “nema šta reći o GO NS Tuzla u kojem članovi nemaju svoje JA, ne razmišljaju svojom glavom i što slijepo slušaju šta im naredi centrala koja u fokusu zanimanja ima samo Sarajevo”! (mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here