Rajsko jezero sve popularnije (Foto)

0
256

Rajsko jezero, nastalo na nekadašnjem rudarskom kopu, nalazi se u mjestu Bašigovci, nedaleko od Živinica.

Donedavno, za ovo vodeno blago znala je samo mala skupina ljudi, nasaljena uglavnom u okolnim selima, ali i Živinicama. Ovih vrućih dana, postaje sve popularnije kupalište, čak i Tuzlaka.

Međutim, i sportisti dolaze na ovo mjesto, neki tek da proslave svoj uspjeh, kao što je bilo danas, a neki i da se okupaju. Danas su na Rajskom jezeru bili rukometaši…

Ipak, najviše ima porodica. Roditelji s djecom ugodno provedu dan u kupanju i na čistom zraku u prorodi. Spoje ugodno s korisnim.

Mještani Živinica i okoline su posljednjih godina aktivno radili na uređenju dijela obale ove vodene akomulacije, tako da sada zaista osjete uloženi trud.

Kako stoji na stranici Turističke zajednice TK, “jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista, čiju manju količinu čini oborinska voda tj. jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta. Voda iz jezera stvara potočić, koji vodi do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrdjuje i prisustvo školjki”.

U jezeru se mogu vidjeti i ribe. Mještani kažu da ima štuka, deverika, somova, šarana…

Cijena ulaska na jezero iznosi jednu KM.

Osim toga, ponudu daju i stanovnici koji uz jezero imaju svoje privatne posjede. Pa tako, uz sigurno parkiranje auta u dvorištima, za samo jednu KM, možete zakupiti sto sa klupama uz koji se nalazi roštilj, pa ukoliko dođete na cijeli dan i u namjeri da si spremite ćevapčiće, piletinu, ribu ili šta već, možete i to. A za to trebate izdvojiti još dvije KM po osobi.

Kako je vrijeme korona virusa još aktuelno mnogi su obeshrabreni, dok drugi idu na more, Panonska jezera… Ovo mjesto nudi mogućnost održavanja distance, posebno u varijanti kada zakupite sto, uz samo jezero.

Ipak, svako snosi odgovornost za sebe i svoju porodicu, što je na nekoliko mjesta odštampano i postavljeno na određenim, vidljivim mjestima.(ak,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here