Rajsko jezero spremno za turističku sezonu

Dolaskom lijepih sunčanih dana i ljeta sve je spremno za otvaranje sezone na Rajskom jezeru u Bašigovcima. Zahvaljujući Kajak kanu klubu Bašibegovci cio kompleks oko jezera je uređen i sve je spremno za doći na ovo lijepo izletište na kojem će svi biti ponosni i gdje se sa zadovoljstvom provoditi slobodno vrijeme u šetnji i kupanju.

“Došli smo na ideju da osnujemo Kajak kanu klub Bašibegovci koji će biti turističko, sportsko, rekreativno i ekološko udruženje prikladno za svaku dob i spol. Za naziv Bašibegovci smo se odlučili jer se prvi spomen Bašigovaca veže za austrougarski popis stanovništva iz 1879. godine, gdje se spominju pod imenom Bašibegovci sa 72 kuće i 347 stanovnika”, kažu nam u ovom Klubu.

Predsjednik Kajak kanu kluba Bašibegovci je Mirza Umihanić, koji nas je upoznao kako je došlo do formiranja ovog sportsko rekreativnog udruženja:

“Ideja za formiranje nastala je u decembru 2022.godine, dok smo u martu ove godine dobili potrebnu dokumentaciju za osnivanje Kajak Kanu Klub Bašibegovci – Rajsko Jezero.Naše udruženje ima oko 20 članova, ali je sigurno da će taj broj stalno rasti, ipak tek smo počeli, a rezultati su vidni”, piše portal Živinice.ba

Proteklih dana kajakaši su organizovali nekoliko akcija na uređenju cijelog kompleksa Rajskog jezera, tako da svi oni koji dođu na kupanje imat će sve potrebne uslove:

“Prve ovogodišnje suncem okupane vikende, naši vrijedni članovi i aktivisti iskoristili su za velike akcije košenja travnatih površina i odstranjivanja korova u i oko kompleksa Rajskog jezera Bašigovci. Uredili smo plaže i prilaznih mjesta za kupanje, tako da naše jezero spremno dočekuje prve kupače”, kaže Umihanić.

Jedan od zadataka Kajak kanu kluba Bašibegovci jeste popularizacija kajakaškog sporta na gradskom, kantonalnom i državnom nivou, a posebno razvoj talenata i njihovo učešće na domaćima i međunarodnim takmičenjima, kao i edukacija stanovništva o značaju kajakaškog sporta.Kako su počeli sigurno je da pred ovim klubom predstoje godine velikih uspjeha.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *