Radovi na gradilištu Bloka 7 odvijaju se prema planu

0
438

Uprkos pandemiji koronavirusa, radovi na izgradnji zamjenskog Bloka 7 u TE “Tuzla“ nisu obustavljeni, zbog čega će svi zadani rokovi biti ispoštovani.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je taj projekt započela početkom novembra 2019. godine. Vrijednost pripremnih radova je 18,9 miliona KM, a izvođač je domaći konzorcij koji čine kompanije ITC Zenica, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi.

– Do sada smo završili u potpunosti nasipanje i nivelaciju terena, a trenutno se radi na izvođenju obodnih kanala i kanala otpadnih voda. Radi se i ograda oko gradilišta koja će ujedno biti i ograda budućeg Bloka 7 – navodi izvršni direktor za kapitalne investicije Senad Salkić.

Dodaje da je za sve te radove predviđeni rok novembar 2020. godine, ali očekuje, prema sadašnjoj dinamici, da će ti radovi biti završeni i nešto ranije.

– U svakom slučaju, onaj obim poslova koji je potreban za sam početak izgradnje od strane kineskih partnera je završen. Onog trenutka kada oni budu mogli doći u BiH, mi ćemo moći predati spremno gradilište – istakao je Salkić.

Tuzlanski Blok 7 snage 450 MW električne i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekt Elektroprivrede BiH i jedna od najvećih investicija u BiH.

Blok 7 će graditi Kineski konzorcij “China Gezhouba Group Company Limited Peking“ (lider Konzorcija) i “Gedi – Guandong Electric Power Design Institute“ (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu “ključ u ruke“, a planirani rok za izgradnju Bloka 7 je 56 mjeseci. (F, tl – Foto: mpt)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here