Radončić saopštio da neće biti u Koordinacionom tijelu za zaštitu i spašavanje (Video)

0
777

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je današnjoj press-konferenciji da neće više biti na čelu Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

Radončić je rekao kako je BiH od EU kao prvu pomoć dobila 80 miliona i 500 hiljada maraka, a obezbijeđeno je još dvadesetak.

– Također odredili smo kontrakt tačke između naših entitetskih i drugih kriznih štabova sa međunarodnim donatorima. Završili smo posao da sutra Vijeće ministara BiH ako se usvoji, otvori podračun za inozemne i domaće donatore kojem će isključivo raspolagati Vijeće ministara. Znači ono će donositi odluke, nikakav pojedinac. Sa time je u strateškom smislu Koordinaciono tijelo završilo svoju ulogu. Ono sada postaje, da budem figurativan, jedno veliko skladište u kojem će dolaziti humanitarna roba, razne medicinske potrepštine, od kreveta, lijekova, respiratora, testova…. Mislim da je sada faza kada to tijelo treba prespustiti menadžerima koji znaju šta da rade, a da operativno to rade knjigovođe, računovođe i humanitarni operativci. Koordinaciono tijelo sada ima iskustvo i sve koordinate kako da se ta pomoć dijeli. Ja kao ministar sigurnosti i predsjednik jedne velike stranke, da budem iskren ,ne želim imati kontakt s humanitarnim radom, jer to mnogo bolje znaju stručnjaci iz tog područja. Ne želim da imam direktan doticaj sa donacijama. Također, Ministarstvo sigurnosti mora nastaviti raditi u svom punom kapacitetu. Imamo i previše posla, kazao je Radončić.

Naglasio je da Korodinaciono tijelo treba voditi neko iz medicinske struke – infektolog, epidemiolog ili vrsni menadžer iz zdravstva.

– Neka nadležni organi odrede ko će to biti, kazao je Radončić. (os, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here