Radončić objasnio kako imenovati njegovog nasljednika

0
596

Fahrudin Radončić (SBB), čiju ostavku je na mjestu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine jutros prihvatio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), danas se oglasio potencijalnim scenarijem o tome kako može biti imenovan njegov nasljednik.

On ističe da SDA može već danas predložiti Bošnjaka za ministra sigurnosti BiH, te da vjeruje da će SDA brzo dati novo i pravo ime za tu poziciju.

“Nakon toga, imenovanje ide brzo i iz izjava HDZ-a i SNSD-a se vidi da tu neće biti problema i da oni ne ulaze u to ko će biti kandidat SDA. Drugo, ništa se kao tačka dnevnog reda ne može pojaviti na sjednici Vijeća ministara BiH (a da na kraju prođe), dok to na Kolegiju predsjedavajućeg, prethodno ne odobri dopredsjednica, gospođa Bisera Turković. Dodatno, i na samoj sjednici je neophodan njen glas, a da se ne govori da je tu i uvaženi ministar odbrane Sifet Podžić. Inače, ilustracije radi, na Vijeću ministara BiH, već nekoliko sjednica, gospođa Turković, kao dopredsjednica, glatko skida sa dnevnog reda tačke, koje predlaže ministar pravde iz HDZ-a”, kazao je Radončić.

On ističe da tu ima još puno mehanizama i procedura odlučivanja u Vijeću ministara BiH te da to za sva tri naroda omogućava apsolutnu zaštitu.

“Znači, Bošnjaci i BiH su i sada apsolutno ravnopravni na državnom nivou. Igranje puzzli usred pandemije i bavljenje ozbiljnom politikom, očigledno u ovom slučaju nikako ne ide zajedno”, rekao je on.

Na sjednici Predsjedniištva SDA koja se održava danas trebalo bi se raspravljati i o ovom pitanju. Trenutno su u opticaju tri imena, ali koja i dalje nisu zvanično okarakterisana kao kandidati, već više kao želje određenih krugova u SDA, prenosi Klix.

Prvi je Mirsad Vilić, aktuelni direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Drugi je Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, dok je treća opcija Adil Osmanović bivši ministar civilnih poslova BiH i aktuelni parlamentarac.(oslobodjenje,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here