Radončić o naredbi iz LK: Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića!

Povodom skandaloznih novih zapovijedi koje se odnose na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) donesenih na Izvanrednoj sjednici Kantonalnog stožera civilne zaštite Livanjskog kantona u kojima se, uz ostalo, zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona (!?), večeras je u izjavi za Radiosarajevo.ba reagirao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Radončić, koji je predsjednik Koordinacionog tijela zaštitu i spašavanje Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je primio navedene zahtjeve koje potpisuje zapovjednik Stožera, izvjesni Ivan Jozić.

“Ne samo da njegov zahtjev prema Koordinacijskom tijelu neću staviti na dnevni red, već ću kao ministar sigurnosti BiH u roku ODMAH podnijeti krivičnu prijavu protiv Jozića.

On je grubo prekršio Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara i operativno Granične policije BiH. Jozićeva zapovijed je teško krivično djelo, mora biti stavljeno van snage, a pravna država mora reagirati”, kazao je Radončić za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, Radončić je vrlo jasno – “stupidnošću” nazvao pokušaje ovog kantona da se zabrani kretanje državljana BiH u na svakom dijelu njihove države.

“Ovdje se očigledno radi o pokušaju korištenja pandemije za maštanje o paradržavnim teritorijima i nadležnostima. To nije moguće! Kao država BiH moramo sankcionirati navedeno putem nadležnih pravosudno-tužilačkih institucija”, zaključio je Radončić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *