Radončić: Kada se spašava država, niko ne smije biti opozicija

“Smatramo da taj dvokorak – zaustavljanje Dodika i jačanje Federacije – jeste način da se BiH stabilizira", kaže Radončić

0
155

Fahrudin Radončić ponovo je, na Kongresu u Mostaru, izabran za predsjednika Saveza za bolju budućnost. Ostaje na čelu SBB-a, ali se neće kandidovati za člana Predsjedništva BiH. Kazao je to Radončić u intervjuu za našu televiziju uz nadu da će opozicija imati zajedničkog kandidata. Ali, kada se spašava država, kaže, niko ne smije biti opozicija, pa će pomoći Bakiru Izetbegoviću u ovoj teškoj šahovskoj partiji gdje se igra protiv destruktivnog Milorada Dodika i upornog Dragana Čovića.

Kao najvažniju dimenziju Kongresa Radončić ističe da su kao veoma odgovorna politička stranka odredili prema strateškim problemima u zemlji – to su destrukcija i separatizam Milorada Dodika, pokušaji, kako kaže, da nam se BiH olovkom podijeli, te stabiliziranje bošnjačko-hrvatskih odnosa, odnosno izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH.

“Smatramo da taj dvokorak – zaustavljanje Dodika i jačanje Federacije – jeste način da se BiH stabilizira”, istakao je Radončić.

Unutarstranačkih sukoba, kaže, nema: “Mi smo prije četiri dana imali veliko stranačko savjetovanje i zahvalili smo se pojedinim ljudima. Poručili smo da je bolje da sami izađu iz SBB-a nego da mi to radimo”.

Radončić je naglasio kako su najveći zadaci pokušati dobiti novi Ustav i izborne promjene, te harmonizirati stanje – prvo u bošnjačkom korpusu i u tzv. probosanskom bloku: “Mi smo tu, i ja osobno, uradili puno – da imamo zajednički sastanak opozicije, da imamo i gospodina Izetbegovića i samnom i gospodinom Nerminom Nikšićem. Ovdje niko ne smije biti opozicija kada se spašava BiH. Mi ne želimo da slabimo pregovaračku poziciju gospodina Izetbegovića. Naprotiv, u toj partiji šaha, gdje imate destruktivnog Dodika i Dragana Čovića, mi smatramo da treba da pomognemo gospodinu Izetbegoviću, da ga ohrabrimo da napravi i prihvati kompromis i da zajednički s njim podijelimo teret odgovornosti za najbolja rješenja koja ćemo usaglasiti sa predstavncima hrvatskog i sprpskog naroda”, piše FTV.

Na kraju, Radončić kaže kako se nada realiziranju projekta jedinstvene opozicije za naredne izbore: “Da damo zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali i da damo ekonomske programe koje ćemo usaglasiti”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here