Radoičić nije kupovao oružje u Tuzli, kao ni u BiH

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopćilo da se Milan Radoičić tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle, na sjeveroistoku BiH

Većina oružja je proizvedena u srpskim i nekada jugoslavenskim tvornicama oružja

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije pokretalo istragu o navodima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je Milan Radoičić, bivši predsjednik Srpske liste na Kosovu, u Tuzli nabavio oružje, municiju i eksploziv koji je 24. septembra korišten u napadu na kosovsku policiju.

U napadu na kosovsku policiju tog dana u mjestu Banjska kod Zvečana ubijen je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko njih ranjeno. Poginula su i trojica srpskih napadača.

“U Tužiteljstvu BiH nismo dobili nikakav izvještaj policijskih agencija o eventualno počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima. Nismo dobili niti informaciju od institucija susjednih zemalja, tako da nije ni bilo naredbe o provođenju istrage”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopćilo da se Milan Radoičić tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle, na sjeveroistoku BiH.

Beogradsko tužilaštvo je preciziralo da mu je to oružje isporučivano na teritoriji Beograda, “najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin”, jugoistočno od glavnoga grada Srbije. U saopćenju se navodi da je on to oružje potom prenosio i skrivao u napuštenim objektima i šumama na Kosovu.

Ramo Isak, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH, odbacio je navode iz Srbije.

”Prilikom svih provjera, kako operativno-policijskih tako i obavještajnih, vezano za te navode, utvrđeno je da su svi neistiniti”, kazao je Isak za Radio Slobodna Evropa.

Osim policije ovog entiteta, u istrazi su sudjelovale o Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a vlasti u BiH su u istrazi tražile i asistenciju Interpola.

Beogradsko tužiteljstvo nije odgovorilo na upit RSE da li postoje dokazi da je oružje zaista nabavljano u Tuzli, te tko je eventualno pomagao Radoičiću u transportu. Nije odgovoreno ni na pitanja jesu li od vlasti u BiH zatražili bilo kakve provjere navoda da je oružje kupljeno u Tuzli.

Kosovska policija prikazala je arsenal oružja zaplijenjenog nakon napada u Banjskoj. U njemu su raketni bacači za napad na borbena vozila, bacači granata, automatske puške, snajperi, vojna vozila, eksploziv i detonatori, protutenkovske i protupješadijske mine i slično.

Većina oružja je proizvedena u srpskim i nekada jugoslavenskim tvornicama oružja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *