Radivoju iz Prijedora stalo padaju “pokloni” iz svemira

Te olujne noći tutnjalo je nezapamćeno nevrijeme. Izašao sam po drva. Vjetar je nosio sve pred sobom. Prema meni se strahovitom brzinom približavala neobjašnjiva plamteća kugla s plavičastim tragom.

Govorio je to za 24sata.hr. Radivoj Lajić iz Gornjih Lajića kraj Prijedora kada ga je novinarska ekipa posjetila prije desetak godina.

Radivoja su se sjetili zbog meteora koji je jučer eksplodirao iznad Hrvatske.

Radivoj je ispričao svoje iskustvo s meteorima.

“Pišteća svjetlost bila je sve bliže i bliže. Prasak, jak poput granate, izvalio je stablo šljive samo nekoliko metara od mojih nogu. Misleći da me netko napada, pozvao sam policiju komšije”, rekao je.

Ranije je ispričao kako je krajem novembra 2007. u dvorište prvi put doletio meteorit. Tek su mu stručnjaci iz Beograda i Banje Luke objasnili da njegova kuća nije meta nepoznatih bombaša nego meteorita.

U regiji su još slični slučajevi zabilježeni 1947. kraj Zemuna u Srbiji i 1957. kraj Zenice. Posljednje tri godine meteoriti nakon svake kiše i nevremena za Lajića gotovo su normalna pojava. Do sad ih je našao pet puta, a posljednji se u dvorište zabio prije mjesec.

“Neko ima novac, vile i avione, a ja imam kamenčić koji je dio svemira”, pričao je Radivoj.

Zbog straha od meteorita iz kuće više nije izlazio bez motociklističke kacige na glavi. Radivoj je u dvorištu, prvi u svijetu, napravio slikoviti spomenik meteoru i nazvao ga “Svemirske suze”.

Meteoriti su zapravo meteori koji nisu u potpunosti sagorjeli u atmosferi te su pali na Zemlju.(24sata.hr,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *