Quo vadis Aida najbolji film, Žbanić nabolja evropska režiserka, Đuričić glumica

Najbolji "Evropski film 2021 je "Quo vadis Aida?", Jasmila Žbanić nabolja evropska režiserka dok je za najbolju evropsku glumicu nagradu dobila Jasna Đuričić, glavna junakinja filma "Quo vadis Aida

0
439

Film “Quo vadis Aida?” je osvojio nagradu za najbolji evropski film 2021. na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu.

Film “Quo Vadis, Aida? producirala je kuća Deblokada, a koproducent je bila i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT).

Filmska kritika film ocjenjuje kao ‘brutalan i šokantan film spisateljice i rediteljice Jasmile Žbanić u kojem postoji prava tragična snaga’( The Guardian).

The New York Times ističe:

“Rigorozna iskrenost filma Quo Vadis, Aida? mučna je, dijelom i zato što ruši mnoga očekivanja koja se tiho vežu uz filmove o historijskim traumama. Često ih gledamo kako se ne bi suočili s okrutnošću historije, već kako bi sebe utješili pričama o otporu i junaštvu.”

Variety bilježi:

“Ovo nije povijesni revizionizam, ako ništa, Quo Vadis, Aida? radi na ‘nerevidiranju’ povijesti, fokusirajući vapaj žrtava oko “oka oluje zla” – ne samo zla masakra, već šireg zla institucionalnog neuspjeha i međunarodne ravnodušnosti.”

Za najbolju evropsku režiserku izabrana je Jasmila Žbanić za film “Quo vadis Aida?”.

Na večerašnjoj 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu konkurenti u ovoj kategoriji su, osim Jasmile Žbanić, bili Dukorno, Sorentino, Celer i Rumun Radu Jude za film “Bad Luck Banging or Loony Porn”.

Žbanić je bila nominovana i za najboljeg scenaristu, ali su u toj kategoriji pobijedili Juda, Sorentino, Celer i Kristofer Hampton za film “Otac”. U borbi su bili i Joakim Trir i Eskil Vogt za norveški film”Najgora osoba na svetu”.

Čekaju se još rezultati nominacije za najbolji “Evropski film 2021 čiji je kandidat film “Quo vadis Aida?”, dok je za najbolju evropsku glumicu nagradu dobila Jasna Đuričić, glavna junakinja filma “Quo vadis Aida?”.

Konkurenti za najbolji film su “Odjeljenje broj 6” finskog reditelja Juha Kusmanena, francusko-britanski “Otac” Florijana Celera, italijanska “Božja ruka” Paola Sorentina i francusko-belgijski “Titan” Žulije Dukorno.

Nagradu za najboljeg glumca je dobio Entoni Hopkins za ulogu u filmu “Otac”. Pored njega nominovani su bili Jurij Borisov za “Odjeljenje broj 6”, Vinsent Lindon za film “Titan”, Tahar Rahim za britanskog “Mauretanca” i Franc Rogovski za austrijsko-njemačku “Veliku slobodu”.

Za najbolju evropsku glumicu na večerašnjoj 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu izabrana je Jasna Đuričić za glavnu ulogu u filmu Jamile Žbanić “Quo vadis Aida?”.

Sa Ðuričić u konkurenciji su bile glumice Seidi Harla za “Odjeljenje broj 6”, Keri Maligan za “Obećavajuća mlada žena”, Renate Rinsve u “Najgoroj osobi na svijetu” i Agate Rusel u “Titanu”.

Naslovna uloga u filmu “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić, donijela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.(BHRT,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here