Putin optužio SAD i Britaniju da stoje iza provokacija u Crnom moru

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da incident u kojem je učestvovao britanski razarač u Crnom moru nije mogao izazvati globalni sukob čak ni da je Rusija potopila ratni brod jer Zapad zna da takav rat ne može dobiti.

Činilo se da ova izjava ukazuje na njegovu odlučnost da reaguje strože u slučaju da se sličan incident ponovi, prenosi AP.

Putina su u TV emisiji pitali o incidentu u Crnom moru 23. juna, za koji je vlada tada navela da je jedan od njenih ratnih brodova ispalio hice upozorenja, a ratni avion bacio bombe prema britanskom HMS Defendera da bi ga otjerali s područja u blizini Krima za koje Moskva tvrdi da su njihove teritorijalno vode. Rekao je da se američki izviđački avion pridružio onome što je opisao kao “provokaciju” za testiranje ruskog odgovora.

Britanija, koja kao i većina drugih država nije priznala rusku aneksiju Krima 2014. godine, insistirala je na tome da Defender nije napadnut i da plovi u ukrajinskim vodama.

– HMS Defender prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom – saopćilo je u srijedu britansko ministarstvo odbrane.

Na pitanje jesu li događaji mogli pokrenuti globalni rat, Putin je odgovorio da Zapad neće riskirati takav sukob.

– Čak i da smo potopili taj brod, bilo bi teško zamisliti da bi to stavilo svijet na ivicu Trećeg svjetskog rata, jer oni koji to rade znaju da u tom ratu ne mogu postati pobjednici – rekao je Putin.

Izjava je uslijedila nakon upozorenja ruskih zvaničnika da, ako zapadni ratni brod ponovo uđe u vode, vojska će odgovoriti na njega.

Putin je rekao da je američki izviđački avion, koji je poletio s grčkog ostrva Krete, djelovao u dogovoru s britanskim brodom u očiglednoj misiji nadgledanja reakcije ruske vojske na britanski razarač.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *