Putin najavio otvaranje arhivskog centra o Drugom svjetskom ratu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će otvoriti centar za arhivske dokumente o Drugom svjetskom ratu.

“Zatvorit ćemo prljava usta koja neki lideri otvaraju preko brda kako bi postigli neposredne političke ciljeve. Zapušit ćemo usta istinitim informacijama“, rekao je Putin na sastanku s veteranima.

On je naveo primjer Izraela koji ne dozvoljava da se zaboravi Holokaust i podsjetio da će narednih dana posjetiti Izrael na otkrivanju spomenika žrtvama blokade Lenjingrada, prenose ruski mediji.

“To je važan događaj. On podsjeća na žrtve Drugog svjetskog rata i na one koji su dali odlučujući doprinos u porazu nacista“, rekao je.

“Jevrejske društvene organizacije i rukovodstvo Izraela vrlo pametno rade, ne dajući da svijet zaboravi žrtve Holokausta“, naglasio je Putin.

“Nažalost, među žrtvama Holokausta je značajan broj Jevreja iz Sovjetskog Saveza, ruskog naroda”, dodao je Putin, naglasivši da je najveće gubitke u Drugom svjetskom ratu podnijela Rusija.

On je rekao da će zbog toga Rusija formirati centar za arhivsku dokumentaciju, koji će biti otvoren i za ruske građane i za cijeli svijet, prenosi Al Jazeera.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *