Putem video veze ispitan K.K. koji je u školi u Beogradu počinio masovno ubistvo

U sklopu istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je izvršio kazneno djelo ‘teška djela protiv opće sigurnosti’, u utorak je ispitan njegov sin K.K., koji je 3. maja pucajući iz pištolja u OŠ “Vladimir Ribnikar, koju je pohađao, ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika osiguranja i devetero učenika, a teško ranio petero učenika i nastavnicu škole.

Kako je priopćeno iz tog tužilaštva, sin osumnjičenog, koji u vrijeme spomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije kazneno odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na promatranju i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, objavila je Fena, a prenose Viijesti.ba.

U Tužilaštvu su se nalazili postupajući javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, punomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog Vladimira K.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca, priopćili su iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

To tužilaštvo vodi istragu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i streljivom tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, usprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Također, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i streljivu i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za sigurno smještanje oružja i streljiva, jer nije osigurao uslove za siguran smještaj i čuvanje oružja i streljiva tako da ono ne može doći u posjed neovlaštenih osoba, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je uslijed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspio doći u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno osiguranom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

K.K. je oružje i streljivo ponio sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika osiguranja i devetero učenika, a ranio petero učenika i nastavnicu škole.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *