Pusić: Prijedlog HDZ-a ne štiti prava Hrvata u BiH

Prijedlog novog izbornog zakona za BiH koji pokušava nametnuti HDZ BiH ne štiti prava Hrvata u BiH.

Štaviše, on bi većinu njih ostavio bez političke reprezentacije i de facto je u prvom redu uperen upravo protiv bh. Hrvata, s izuzetkom manjine koja živi u tri zapadnohercegovačka kantona.

Izjavila je to u intervjuu za podgorički Monitor hrvatska sociologinja i ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u periodu između 2011. i 2016. godine Vesna Pusić.

– Taj prijedlog štiti isključivo vodstvo HDZ-a BiH, a posljedično i sadašnje lidere glavnih etničkih stranaka.

Takav pristup decenijama uništava BiH, a bosanskohercegovački Hrvati su se već toliko napatili od raznih vidova “političke pomoći” iz Hrvatske da će ih u doglednoj budućnosti nestati ako im se nastavi ovako “pomagati” – ocjenjuje Pusić, prenosi Monitor.me.

Jedno od pitanja Monitora odnosilo se i na hrvatskog predsjednika (Zorana Milanovića), “koji prednjači u aktivizmu kada se radi o interesima Hrvata u BiH”.

“Tražio je da Vlada uslovi ulazak Finske i Švedske u NATO izmjenama izbornog zakonodavstva u skladu s prijedlogom HDZ-a i Dragana Čovića – koji nije u skladu sa odlukama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH. Kako Vi vidite ovu Milanovićevu ponudu?”.

– Što se tiče ulaska Finske i Švedske u NATO, to je odluka koju će za Hrvatsku donijeti Hrvatski sabor, mislim bez mnogo dileme – kratko je odgovorila Pusić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *