Pusić: Bh. muslimani dokaz da je islam dio evropske kulturne tradicije

Tragedija koja se događa u Izraelu tu može biti dobro upozorenje. Da prvo razjasnimo jednu stvar: Bošnjaci, odnosno da budem precizna, islam u BiH nije džihadistički islam. Upravo obrnuto,

Najveća je pogreška gurati bilo koju društvenu grupaciju, a naročito jednu naciju ili pripadnike jedne religije, u ekstremizam

Bivša ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić prokomentarisala je izjave pojedinih hrvatskih političara o navodnom postojanju “islamskih ratnika” u BiH.

Ona je odgovorila na pitanje i kako se ta situacija može odraziti na situaciju u BiH, rekavši da je loša politika na više nivoa glavni razlog lošeg stanja.

– Tragedija koja se događa u Izraelu tu može biti dobro upozorenje. Da prvo razjasnimo jednu stvar: Bošnjaci, odnosno da budem precizna, islam u BiH nije džihadistički islam. Upravo obrnuto, bosanskohercegovački muslimani su dokaz da je ta, jedna od tri velike monoteističke religije, dio i evropske kulturne tradicije – rekla je Pusić.

Prema riječima Pusić, nesporno je da su religiozni fanatici pokušali prodrijeti u BiH za vrijeme rata.

– Kao i religijski fanatici svi i svugdje u vremenu velike nesigurnosti, stradanja i previranja. Jesu li uspjeli uništiti evropski islam Bosne i Hercegovine? Nisu. To je ogroman kapital na kojem treba graditi, a ne ga permanentno pokušavati zanijekati i uništavati. Najveća je pogreška gurati bilo koju društvenu grupaciju, a naročito jednu naciju ili pripadnike jedne religije, u ekstremizam. Jer ako ste dovoljno ludi, to vam može i uspjeti – dodala je.

Naglasila je da rat na Bliskom istoku podjednako opasan za Hrvatsku kao i za BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *